Helytörténeti blog

Jásztelek Volman kereszt

Stílusa miatt a Jászság egyik érdekes építménye a Jásztelek határában állított kései klasszicista stílusú 1862-ben emelt kereszt.
A keresztet Volman József helyi molnár és felesége Tóth Mária állíttatta, a felirata szerint Jézus Krisztus keresztáldozatára emlékezve és a bűnösök megtéréséért.

(Bár a kereszt szövege napjainkra szinte olvashatatlanná vált, a számítástechnika segítségével sikerült helyreállítanom az eredeti feliratot.)

Felirata:

A csendőrség egykori épülete

Az egykori épület a mai Napfény Óvoda helyén állott. Az építmény vertfalból készült, feltehetően a 19. század közepe táján, eredetileg iskola céljára. A község fejlesztése nyomán viszont az épület elvesztette az iskola funkcióját és a helyi csendőrség állomása volt. A II. világháborút követően üzemként működött, de a 21. századra a ház üresen állt, bár felújítása mint Huszármúzeum napirendre került.

A Kiss család lakóháza (2.)

A Kiss család által használt ház a malom mellett épült fel feltehetően az 1910-es évek elején a családi lakóház, melyet 2018 körül bontottak le. A polgári jellegű lakóház belül igazi kincseket rejtett, hiszen benne az előző századfordulóra jellemző neoreneszánsz stílust mutató díszítőfestés volt látható.

A Kiss család lakóháza (1.)

Kiss Dávid Sándor kutatása szerint a malmot 1910 körül építette Rubint János. 1921-ben Kiss A. János vette át az üzemeltetést és ekkortól a malmot is Kiss-malomnak hívták. A malom mellett épült fel feltehetően az 1910-es évek elején a családi lakóház, melyet 2018 körül bontottak le. A polgári jellegű lakóház belül igazi kincseket rejtett, hiszen benne az előző századfordulóra jellemző neoreneszánsz stílust mutató díszítőfestés volt látható.