Helytörténeti blog

A Jászság címere

A Jászság címere csak 1746-ra véglegesedett. A címerben: kék háttérben, stilizált ókori ruhát viselő katonát tüntet fel, aki vörös gyolcsruhába öltözve, arany színű csizmával, fején arany sisak, a hátán lobogó vörös színű katonai köpennyel. Jobb kezében arany színű stilizált kürtöt emel. Bal kezében pedig ezüst színű, három nyílvesszővel díszített ovális pajzsot tart.

Utcaneveink nyomában - Huszár út

Az utca az egykori Ószőlő mellett az 1974-es osztással jött létre és mai nevét is ekkor kapta. Kölcsey Ferenc (1790‒1838) Sződemeteren született református vallású nemesi családban. édesapja Kölcsey Péter, édesanyja Bölöni Ágnes. Kölcsey Ferenc gyermekkorában feketehimlőben elvesztette jobb szeme világát. Tanulmányait a híres Debreceni Református Kollégiumban végezte, ahol megismerkedett és megszerette az ókori latin és görög költők műveit.

Utcaneveink nyomában - Kozma út

A terület régi népi neve Kertalja volt. A 20. század elején már néhány tanya is volt a későbbi utcában. A területet a gazdák adogatták el és az utca az 1930-as évek körül kezdett kialakulni, de ekkor az északi oldal még nagyon foghíjas volt, a déli pedig még ritkább. 1963-ban nevezték el Vörös Hadsereg útnak. A Vörös Hadsereg a Szovjetunió fegyveres hadseregének a neve volt, ami a II. világháború alatt megszállta Magyarországot és számtalan erőszakos cselekményt követett el a lakosság ellen. A hadsereget 1946-ban Szovjet Hadseregnek nevezték át. Mai szép nevét 1992-ben kapta.