Helytörténeti blog

Hatvani Cukorgyárban dolgozó munkások - 1957

A képek bár elmosódottak kissé, mégis sok érdekes adattal szolgálnak: a Hatvani Cukorgyár belső terei, a munkaruházat, munkafolyamat egyes részeit figyelhetjük meg. Jászfényszaru ugyan Szolnok megyéhez tartozik, mégis a településhez legközelebbi város az Hatvan. Fejlett ipara felszívta a munkások nagy részét a háború után is. Ki a cukoriparba, ki a konzerviparba helyezkedett el, illetve a helyi kertészeti mezőgazdaság is sokat szállított be az említett gyárakba.
A Hatvanba működő cukorgyár nagy múltra tekintett vissza már a képek készültekor 1957-ben is.

Ismeretlen esküvői képek a 1920/1930/1940 - es évekből

Ismeretlen esküvői párok képeit adjuk közre, hátha ismerős lesz valakinek. A fényképeket az ismert amatőr fotográfus Varga István készítette. A gyűjteményt közrebocsátotta az alkotó unokája, Pethő Ferenc.

A párok viselete nem egységes, így a képek elkészültének ideje sem az.

Kállai Éva brigád 1960-as évek

A Béke Mgtsz Kállai Éva brigádjának tagjai balról jobbra: Rékasi Sándorné, Szabó Bertalanné, Czeczulics Antalné, Juhász János, ?,Ocskó Sándorné, Dobák Jánosné, Pencznerné.
Az ünnepelt középen, vélhetően névnapi vidám köszöntésről lehet szó.
Asszonyok fején kendő, némelyik az immár klasszikus ún. babos, az ünnepelten hagyományos módon megkötve. Munkaruhájuk tükrözi a hatvanas évek sivárságát, kötényt, otthonkát, köpenyt viselnek.
A képet köszönjük Rékasi Károlynénak, a gyűjtést Nagyné Kiss Máriának.

Testvérek 1946-ból

A keménypapír keretre ragasztva láthatjuk Csákány László és Csákány Etelka testvérek portréját. A dátum is szerepel a kép hátulján: 1946. szeptember 14. búcsú, Jászfényszaru.
A gyerekek öltözéke tükrözi az akkori gyermek viseletet. Kisfiúknál térdig érő nadrág hózentrógerrel, fehér inggel, a kislányon pedig kötényruha ingblúzzal.
Jó testvérekhez méltóan fogják egymás kezét.
A háttér (valamiféle festett ponyva) és a környezet vélhetően egy kitelepült búcsúi fotósra utal.

Házaspár - késői 1930-as korai 1940-es évek

Keménypapírra ragasztott fotón Nagy P. Ferdinándot és Fekete Rozáliát látjuk, valószínűleg alkalmi fotózáson, kihelyezett fotóműterembe( lábuk alatt homok, kifeszített ponyva a háttérben), talán búcsúi alkalomkor.
A beállítás a klasszikus férfi nő szerepek szerinti, a női ruha egyetlen dísze a csipkegallér, a férfi zsebében óra látható, minden bizonnyal kimenő, ünnepi ruházat van rajtuk.
A képet köszönjük Rékasi Sándornénak, a gyűjtést Nagyné Kiss Máriának.

Fényszarusi lányok 1930-ból

A képen Fekete Rózsika látható hölgykoszorúban 1930-ból, búcsúkor. A lányok ruházata az akkori kornak megfelelő, derékvonal lejjebb került, ruhák dísztelenebbek, praktikusak, illetve megrövidültek a századfordulóhoz képest. Anyaguk szintén egyszerűbb, könnyebben mosható, kezelhető anyagok jöttek divatba.Hajviseletük egységes, hátul kis kontyba összefogott, elől egy kis ondolálással.
Hogy mi is az ondolálás? A hajat göndörré tevő (fodrász) mesterséges beavatkozás, például sütővassal, vagy vizes haj becsavarásával, a haj vegyi kezelésével.

Kiss Boldizsár levelei a szovjet hadifogságból

Féltve örzött kincseket kaptunk bescannelésre amikor a Don kanyarból hazatért
katonák neveit kutattuk. Kiss Boldizsár hadifogságból hazaírt leveleit közöljük a mellékletben. A leveleket nem mind ő írta saját kezüleg, ezért nem egységes az íráskép. A levelek standerdek alapján íródtak, hoszen ellenőrizták őket, az igazat nem lehetett leírni. De mégis minden otthonra írt levél bizonyította, hogy családtag életben van és ez egy kis megnyugvást hozott a családoknak.
Kiss Boldizsár a levelek szerint 2 táborban is volt, egyelőre csak az egyiket tudtam felkutatni szám alapján.

Paradicsomszedő brigád 1960/61.

Délutános brigád Lacika tanyára járt ki, a Hajtatóhoz.
A feladat a exportra szánt paradicsom pakolása volt, papírokba csomagolva, kis rekeszekbe helyezték el a terményt.
A brigád tagjai: Morvai Ferencné Török Etelka, Jánosi Antalné Harangozó Ilona (csoportvezető), Holló Imréné Sőregi Margit, Basa Emánuelné Ferenc Margit, Juhász János, Mészáros Vencelné Sinkovics Etelka, Kiss Józsefné Tóth Erzsébet, Tiszárovics Dezsőné R. Nagy Klára, Holló Sándorné Kovács Anna (Holló Imréné anyósa, ő volt a tag, a menye neki dolgozott a munkaegységéért), Bali Antalné Czeczulics Erzsébet?

Női portré az 1920/30-as évekből

Sőregi Balázsné Molnár Erzsébet (1910-1994) kabinetképét Gödöllőn készítette Krummer (Kalántay) Géza fényképész és képkeretező mester.
Sőregi Balázsné Holló Imréné Sőregi Margit édesanyja volt, a képet is tőle kaptuk kölcsön. A képen a 20-as évek végének, 30-as évek elejének divatja szerint öltözött nőt látunk. Akkortájt hódított a bő szabásvonal, ami nem engedte láttatni a csípőt, a derekat és a melleket. A derékvonal eltűnt. Az új ruhák, új anyagokból készültek: matt selyem, tweed, dzsörzé, kreppzsorzsett és forgalomba kerültek az első műszálas anyagok.