Helytörténeti blog

Utcaneveink nyomában - Mikszáth Kálmán utca

Az utca az 1974-es osztással jött létre részben az egykori Ószőlő területéből. Az utcát ekkor Károlyi Mihályról (1875‒1955) nevezték el. Károlyi nevéhez fűződött az 1918-as Őszirózsás forradalom tragikus eseménysorozata. 1919-ben pedig ideiglenes köztársasági elnökké választották.

Utcaneveink nyomában - Mező út

Az utca az 1963-as osztással jött létre és Mező Imre (1905‒1956) 1956-ban megölt kommunista politikusról nevezték el. 1991-ben felmerült, hogy Pázsit utcának nevezzék át, de 1992-ben a régi név rövidítésével keletkezett mai neve. Mezőnek nevezzük a nem bekerített sík, füves, legeltetésre alkalmas, gyéren fás, vagy bokros területet. A 19. század második feléig Jászfényszaru határa részben ilyen legeltetésre alkalmas földterületből állt.

Utcaneveink nyomában - Madách Imre út

Ez az út is már jól felismerhető Bedekovich Lőrinc 1791-es térképen. 1854-ben Serház utca volt a neve, mert egykor itt állott a serház, azaz a település sörfőzdéje. Másik ma is használt népi neve: Víz sor, ami feltehetően a Zagyva közelségére utal. Az utcát 1925-től Erdő sornak nevezték, hiszen a Zagyván átvezető kis híd az Öregerdőbe, vagy másik nevén Makkoserdőbe vezetett. Kiss József adata szerint az Erdő sor név még táblára is ki volt írva. 1947-ben nevezték el Madách Imréről. Sztregovai és kiskelecsényi Madách Imre (1823‒1864) Alsósztregován született nemesi családban.

A redemptio kihirdetésének népünnepélye 1745-ben

A jász és kun kiváltságok visszaállítását 1745. május 6-án írta alá Mária Terézia királynő
Bécsben. A Jászkun kerületben ünnepélyes kihirdetésére csak július 12-én került sor,
Jászberényben. Az esemény fontossága miatt kétnapos ünnepélyt rendeztek.
Július 11-én erdődi gróf Pálffy János nádor helyett gyaraki gróf Grassalkovich Antal, mint a
nádor biztosa érkezett meg több Heves és Pest vármegyei tisztségviselővel együtt a Jászkun
kerületbe. A kerületek legnyugatibb pontján Jászfényszaru határában várták az összegyűlt

Idősebb Bedekovich Lőrinc verse 1786-ból a Jászkun kerületről

Hungarica Carmina super
Possessoriis Districtuum Ja-
sygum, et Cumanorum singuli
Loci, singulo Distico expressis
ddo 10æ Maji 786.

Az Nemes Jász, ’s két Kun,
győnyőrű Megye kit Lehel, és Kun
Tett szabadá Mérgest
birja Pákával ékest.
Boldogháza Berényt, ’s Négy Szál-
lás fogta kőzépszint,
Tart ide Nyir bokros,
fél Bene, Mizse, Lajos.
Fél Kerekegyházát, Szent
Andrást, Agó határját
Jász Árokszállás szánt,
vett, aratt, kapál, ’s áss.
Búzát Apáthi vetett, Heves
Ivány árpát eresztett,

Utcaneveink nyomában - Liszt Ferenc utca

Az utca az 1974-es osztással jött létre és a Rosenberg házaspárról nevezték el. Julius és Ethel Rosenberg amerikai állampolgárokként az atombomba és több más haditechnikai eszköz információját adta át a Szovjetuniónak. Kémkedésük miatt 1953-ban kivégezték őket. A szocialista országok viszont hősként és „békeharcosként” tisztelték őket és ezért Hazánkban is számos helyen neveztek el róluk utcát.

Utcaneveink nyomában - Liliom utca

Az 1854-es térképen ez az utca is Pesti út néven szerepelt. Mai nevét feltehetően a 20. század elején kapta. A liliom (latinul: lilium) virágnak valójában közel száz fajtája ismert. A liliomfélék Ázsiában, Európa egyes részein és Észak-Amerikában tekinthetőek őshonosnak. A liliomfélék évelő, hagymás növények. Virága látványos és illatos, ezért kedvelt növény a kertekben és a virágkötészetekben is.