Helytörténeti blog

Tánciskola - 1940-es évek

Mindig öröm, ha egy ismeretleneket ábrázoló, hely és időmegjelölést nem tartalmazó fénykép közzététele után valaki kommentben tud valamilyen információt szolgáltatni. Így történt ez most is, Bordásné Kovács Magdolnának nagyon köszönjük az információkat!
A képen tehát tánciskolások csoportképét láthatjuk az 1940-es évek elejéről. Balról az első sorban az 5. a tánctanárnő.

Don-kanyarból hazatértek 1. - Kovács Sándor (1917)

Kovács Sándor

Alapkiképzésben Szentendrén részesült. A hidászoknál őrvezetőként szolgált 1941-1943-ig ( alacsony ember volt, a vasútépítési talpfahordásnál egy-két téglával a vállán végezte a feladatot), leszerelt, majd visszahívták. Így lett a 2. magyar hadsereg tagja, amely 1943 januárjában a Voronyezs körzetében vívott harcok során rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. Ő azon szerencsések közé tartozott, akik élve hazatértek.

Az új városi címer (1991)

1949-től Jászfényszarunak nem létezet címere, így az évtizedek alatt az ősi települési szimbólumok emléke is jórészt feledésbe merült.
A helyi címer visszaállításáról a 2/1990 (VIII.20.) sz. rendelet Jászfényszaru címerének és zászlójának létesítéséről és használata rendjéről határozott.

Jászfényszaru mezőváros pecsétje 1831-ből

Jászfényszaru történetében a következő pecsétnyomókat 1831-ben készítették. Ugyanis 1831-ben mezővárosi rangot kapott a település, ezért kellett új pecsétnyomókat készíttetnie. Ekkor egy kispecsét és nagypecsétnyomót vésettek. A pecsétnyomók a korábbi mintákat követik: ovális keretben a hármashalmon álló kettőskerettel, az oldalain elhajló virágszálakkal.
Mindkettő pecsétnyomó felirata megegyezik és ékezetek és szóköz nélkül így írták:
* JASZFENYSZARUVAROSSA PETSETJE • 1831

Jászfényszaru pecsétje 1771

Jászfényszaru történetének török utáni első pecsétje 1670 után 1771-ben készült el és címer helyett még mindig ovális körben ábrázolta a hármashalmot, a kettőskeresztet és az oldalaiból kinövő elhajló virágokkal.
Felirata:
• JASZ • FENSZARU • 1771
Ezt a kispecsétet 1771-től 1831-ig számtalanszor használták a hivatalos levelezésekre.