Helytörténeti blog

Gólya utca 35.

A lakóház a XX. század 30-as éveiben épülhetett hagyományos vertfalból. Az ingatlan eredetileg tanyának számított, de Jászfényszaru területének bővülésével az 1960-as évekre belterületté vált. Az épület ma már nem áll, hiszen a helyére új lakóház épült.

Szomszédoló - Szentlőrinckáta

Szentlőrinckáta a 32-es számú főútról leágazó 3108-as mellékúton közelíthető meg és Jászfényszarutól 9,8 km-re fekszik. Irányítószáma: 2255. Területe: 20,15 km2 és közel 2000 lakos él itt. A községen keresztül csordogál a Mérges-patak, illetve az északi határában a Zagyva folyó. Polgármestere 2022-től Nagy István. Szentlőrinckáta község modern címerében a település nevében szereplő Szent Lőrinc vértanú jelenik meg, aki a bal kezében a vértanúságra utaló pálmaágat, jobb kezében pedig az attribútumaként használt rostélyt tartja.

Szomszédoló - Tóalmás

Jászfényszaru város déli szomszédja Tóalmás. Érdekesség, hogy a Tóalmáshoz tartozó Jászfényszaruval találkozó határt az 1870-es 1880-as években felvett 3. katonai felmérés térképén Nagy Fényszarusi és Kis Fényszarusi dűlőként írták le. A különleges elnevezés alapján Langó Péter régész feltételezi, miszerint korábban létezett Kis és Nagy Fényszaru település is. Szellemes elmélete viszont nem támasztható alá valós adatokkal. A helynevek ugyanis a Fényszarura vezető földút két oldalára vonatkoznak, ezért csupán városunk külterületi határára utalnak.