Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Je suis prest! – Készen állok!
Skót nap a városi könyvtárban
Tavaly novemberben félve és reménykedve vágtunk bele egy újabb rendezvény típusba. A Szívek szállodája sorozat köré kerítettünk egy játékos-vicces kulturális délutánt, vagyis tematikus napot. Ennek a célja nem titkoltan az volt, hogy a sorozat-mely sok év után újraindult- rajongótáborát megszólítsuk, becsábítsuk a könyvtárba.
Az a délután nagyon sikeres volt, így a 2017-es évre is terveztünk hasonlót koncepcióval egy-egy tematizált napot.
Az idei választás az Outlander ( Az idegen) könyvsorozatra esett. És az immár magyarul is megjelent 4 vaskos kötettel köré szervezett program kiváló választásnak bizonyult.
Nemcsak Diana Gabaldon könyvei, hanem az ezekből készült filmsorozat is óriási sikernek örvend világszerte. A könyvet olvasók annyira hatása alá kerülnek a skót történelemnek, miliőnek, hogy óhatatlanul is mindent szeretnének megtudni Skóciáról.
Ez az olvasókban lejátszódó folyamat adta az alapötletet. Csúnyán szólva mindannyiunkat elkapott a gépszíj, öröm volt látni, hogy a könyvek kézről kézre jártak, egyre többen váltak rajongóvá.
A Skót nap előkészítése közel 1 hónapot vett igénybe. Saját magunk készítettük a pl. a dekorációt, a Craigh na dun köveit, a két idősík berendezett életképeit, sütöttük meg a tradicionális étkeket. Igyekeztünk körültekintőek lenni, elolvastunk minden létező hivatkozást az országról. Azt szerettük volna, hogy azok is jól érezzék magukat, akik Skóciáért rajonganak, de nem olvassák, nézik a sorozatot. Illetve azok is megtalálják önmagukat a napban, akik olvassák és nézik is, és így jutottak el Skóciáig.
A délután első részében rövid videókkal tarkított szöveges bemutatóra került sor, nagyvonalakban bemutatásra került Skócia. Sokat nevettünk, elénekeltük közösen az Régi-régi dalt ( Auld lang syne), majd kvízkérdésekre kellett válaszolni zsetonokért. Az első részt egy skót ital- és ételkóstoló zárta le. Volt itt skót tojás, Dundee torta, ecetes chips, shortbrad (vajas keksz), gyömbéres, fügés keksz, zabkenyér, marmalade. Italként skót teát, Irn brut, gyömbérsört szolgáltunk fel. Természetesen a skót whisky sem maradhatott el, azt welcome drinkként szolgáltuk fel a rendezvény legelején.
Az est további részében a sorozatra fókuszáltunk. Lajkó Anita hegedűn előadta a főcímdalt (The Skye Boat Song), mely műsorszám alatt már sejtelmes félhomály volt a folyosón, előkészítve a „köveken” való átkelést. A gyönyörű előadás után, aki elég bátorságot érzett magában, átléphetett a könyvtárajtó előtt elhelyezett „köveken”, és máris az 1740-es években találta magát.
Egy gyors sorozat összefoglaló után következtek a sorozatos kvízkérdések. Remek hangulatban, jól szórakozva egymást túlharsogva elevenítettük fel kedvenc részeinket, szereplőinket a könyvből, filmből. Még az is jól érezte magát, aki nem ismerte a szereplőket. Sőt volt, aki itt kapott kedvet a könyv elolvasásához. Ebben természetesen nagyon szívesen segítettünk. A kvíz után kézműveskedés következett, 3 asztalnál lehetett alkotni. A gyógyfüves asztalnál teákat és kozmetikumokat készíthetett a kedves vendég, ebben Magyar Krisztina segített, aki korhű ruhában adta a tanácsokat, csak úgy, mint egy igazi javasasszony. Kriszti remekül alakította a gyógyfüvek tudorát, asztalánál mindig állt valaki.
Továbbá lehetett bársonyszalagból és csipkéből korabeli nyakéket készíteni, a 3. asztalnál pedig ki lehetett próbálni a pecsétviasz készítést illetve a tintásüvegbe mártogatós tollal való írást.
Zárásképpen mindenki beválthatta zsetonjait a neki tetsző ajándékra, melyeket szintén saját kezűleg készítettünk.
A skót kóstoló maradékát elpusztítva legvégül egy kellemes beszélgetés alakult ki, búcsúzáskor pedig megkaptuk a kérdést: Mikor lesz a következő ilyen program? Lehet jönni segíteni?
A válaszunk: jövőre és igen, lehet! A nagy siker minket is inspirál, feltöltődve mentünk haza. A befektetett energia megtérült, sőt. Jó volt, hogy a gondos előkészítés ilyen nagy sikert hozott, hogy kedves vendégeink, olvasóink ilyen jól érezték magukat.
Természetesen ez a pár óra nem jött volna létre így, ebben a formában, ha nincs az a sok segítség, melyet önzetlenül kaptunk.
Köszönjük a süteményeket Nagyné Faragó Évának, Szarka Gábornénak, a díszletként használt tárgyakat a Lumina Cornunak, a bogáncsokat Hamarné Kovács Adriennek, azt hogy ismét játszótárs volt: Magyar Krisztinának és Lajkó Edinának, a skót tojást Nagy Ferencnek, az üres whiskys üvegeket, (melyeket teával töltöttünk tele) Nagy Sándornak, a szuperklassz tévét a Samsungnak.
Aki a beszámoló elolvasása után kedvet kapott az olvasáshoz, szeretettel várjuk a könyvtárban, a sorozat pedig jelenleg is nézhető a Sony Max csatornán vagy regisztrálás után a Sorozatbarát oldalon.

Képek a facebook oldaunkon:
https://www.facebook.com/pg/konyvtar.fenyszaru/photos/?tab=album&album_id=864283190412951