Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Jászfényszaru tortája recept a 2018-as Jász Világtalálkozóról

Nagy Ildikó

Recept:

  1. Grillázs:

200g cukorból és 200g darált dióból grillázst készítünk. Aprítógépben daráljuk.

  1. Zselatinmassza:

20g 200Bloom zselatinból és 120g vízből zselatinmasszát készítünk.

  1. Málna glaze:

82g málnavelő

75g cukor

75g glükóz

50g sűrített tej

30g zselatinmassza (200 Bloom)

75g fehércsoki

A málnavelőt a cukorral, glükózzal, sűrített tejjel 105C-ig forraljuk, majd beletesszük a zselatinmasszát. Ezt a keveréket ráöntjük a fehércsokira, műanyag kancsóba tesszük, kihűtjük.

  1. Puha linzer:

130g liszt

60g cukor

60g vaj

2g sütőpor

20g egésztojás

5g tej

30g grillázs

Minden hozzávalót keverőtálba teszünk, dagasztókarral kikeverjük. 30 perc hűtés után 26cm-es tortakarikába nyújtjuk, 180C-on 7 perc alatt készre sütjük. Félretesszük, kihűtjük.

  1. Grillázspiskóta:

60g tojásfehérje

20g tojássárgája

75g porcukor

30g olvasztott vaj

45g liszt

5g keményítő

25g grillázs

1g sütőpor

0.5g fahéj

A tojásfehérjét a porcukorral habosra keverjük. Belekeverjük a tojássárgáját és az olvasztott vajat, majd hozzáadjuk a szárazanyagokat is. 26cm-es lapot kenünk, 180C-on 8 perc alatt készre sütjük, kihűtjük.

  1. Fehércsoki ganache:

100g fehércsoki

20g tejszín

20g grillázs

A tejszínt a grillázzsal felforraljuk, a fehércsokira öntjük.

  1. Málna szirup:

20g málnavelő

5g víz

10g méz

A hozzávalókat felforraljuk, majd a kihűlt piskótalapot meglocsoljuk vele.

  1. Málnabetét:

300g málnavelő (mag nélkül)

40g cukor

40g méz

40g zselatinmassza

A málnavelőt a cukorral, mézzel összeforraljuk, belekeverjük a zselatinmasszát. 24cm.es tortakarikába töltjük, kifagyasztjuk.

  1. Főzött grillázskrém:

500g tej

90g tejszín

75g cukor

65g keményítő

120g tojássárgája

1/8 vaníliarúd

300g grillázs

50g zselatinmassza

270g vaj

A tejet a tejszínnel, cukorral, vaníliával, tojássárgájával felforraljuk, ráöntjük a pici tejjel kikevert keményítőre. Belekeverjük a grillázst és a vajat.

  1. Mini grillázskürtök

30g cukor

10g tej

26g vaj

30g darált dió

10g glükóz

0.5 g zselatin

A cukrot a tejjel, vajjal, glükózzal, zselatinnal felforraljuk, majd a dióra öntjük. Sütőpapírra 2mm-es vastagságú téglalapot kenünk, 180C-on 8 percig (barnulásig sütjük).

Sütés után pizzavágóval 16db hosszú szárú vékony háromszöget vágunk, sodrófára hajlítjuk. A maradék grillázst összetörjük.

  1. Összeállítás:

A kihűlt linzert 26cm-es tortakarikába tesszük, ganache-sal megkenjük, rátesszük a málnasziruppal megkent piskótát. A főzött krémből 50 grammot simacsöves nyomózsákba teszünk. A grillázskrém 1/3 részét a karikába töltjük, beletesszük a kifagyasztott málnabetétet. A többi krémet is betöltjük, egyenesre kenjük, kifagyasztjuk. A málna glazet 32C-ig melegítjük, a kifagyasztott tortára kenjük (ha szükséges, szűrjük). Hűtés után a maradék összetört grillázst körbe szórjuk a torta tetején és a krémből 16 egyforma pöttyöt nyomunk, majd rátesszük a mini grillázskürtöket.

 

A verseny nyertese, Oláh Enikő, a jászberényi A KENYÉR pékség cukrásza.