Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Redempció szelet a 2018-as Jász Világtalálkozóról

Nagy Ildikó

Redempció szelet- recept

Mézes tészta

1 evőkanál méz

1 db tojás

3dkg olvasztott margarin

1 púpozott evőkanál kakaópor

1 evőkanál tejföl

25 dkg liszt

½ kávéskanál szódabikarbóna

A mézeslap elkészítése: a hozzávalókat összegyúrjuk, és 2 lapot sütünk belőle. Gáztepsi hátulján, szilikonos sütőpapíron, hogy ne ragadjon le. ( kinyújtani is a lisztezett sütőpapíron kell, és azzal együtt emeljük a tepsi hátuljára)

 

Sima piskóta

5 db tojás

5 evőkanál cukor

5 evőkanál liszt

½ csomag sütőpor

½ csomag vaníliás cukor

A sima piskóta elkészítése: a piskótákhoz a tojást szétválasztjuk, a sárgájába tesszük a cukrot és habosra keverjük. A tojás fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd beleöntjük a kikevert tojássárgájába (óvatosan keverjük össze). Majd a sütőporos lisztet apránként beleforgatjuk.

Szilikonos zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük (gáztepsi), és kb. 20-25 percig sütjük.

 

 

Diós piskóta

5 db tojás

5 evőkanál cukor

3 evőkanál liszt

4 evőkanál dió

A diós piskóta elkészítése: a piskótákhoz a tojást szétválasztjuk, a sárgájába tesszük a cukrot és habosra keverjük. A tojás fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd beleöntjük a kikevert tojássárgájába (óvatosan keverjük össze). Majd a sütőporos lisztet és a diót apránként beleforgatjuk.

Szilikonos zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük (gáztepsi), és kb. 20-25 percig sütjük.

 

½ csomag sütőpor

½ csomag vaníliás cukor

 

Mákos piskóta

5 db tojás

5 evőkanál cukor

3 evőkanál liszt

4 evőkanál darált mák

½ csomag sütőpor

½ csomag vaníliás cukor

A mákos piskóta elkészítése: a piskótákhoz a tojást szétválasztjuk, a sárgájába tesszük a cukrot és habosra keverjük. A tojás fehérjét egy csipet sóval habbá verjük, majd beleöntjük a kikevert tojássárgájába (óvatosan keverjük össze). Majd a sütőporos lisztet és a mákot apránként beleforgatjuk.

Szilikonos zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük (gáztepsi), és kb. 20-25 percig sütjük.

 

Karamellás dió

15 dkg dióbél

½ tojás fehérje

4 evőkanál cukor

1 mokkáskanál fahéj

A karamellásdió elkészítése: 15 dkg dióbelet belekavarjuk a … tojásfehérjébe és hozzáadunk egy csipet sót. Egy zacskóba tesszük a cukrot és a fahéjat. A nedves diót beleöntjük, összerázzuk, és sütőpapíron a tepsiben lassútűzön szárítjuk.

 

Krém

5 púpozott evőkanál liszt

5 dl tej

15 dkg porcukor

2 csomag vaníliás cukor

25 dkg margarin

A krém elkészítése: a lisztet a tejjel-állandó kevergetés mellett- összefőzzük, majd amikor már langyosra hűlt, hozzákeverjük a porcukrot, és simára keverjük, végül a margarint is beletesszük, és újból simára keverjük.

 

A sütemény összeállítása:

1 mézeslap, megkenve krémmel

1 diós piskóta, megkenve szilvalekvárral

1 sima piskóta, megkenve baracklekvárral

1 mákos piskóta, megkenve krémmel

1 mézes lappal zárjuk, melyet nagyon vékonyan megkenünk egy kevés krémmel, és a durvára őrölt karamellás dióval megszórjuk.

Jó étvágyat kíván hozzá: Pető Lászlóné Kati néni és Kovácsné Pető Katalin