Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Seress Imre könyve hazatért

Dr. Farkas Kristóf Vince

Városunk elfeledett híres szülötte Seress Imre (1860-1938) költő, író, újságíró, karmester, repülőgép tervező és építő, aki Seress István városi képviselő és Tőre Mária gyermekeként Jászfényszarun született 1860. november 1-jén. 78 éves korában Budapesten hunyt el. 1938. június. 10-én.
A középiskolai tanulmányait a budapesti Piarista Gimnáziumban végezte, ott is érettségizett. Tanulmányait folytatva Budapesten országos levéltárnoki vizsgát tett. Majd Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye levéltárában segédlevéltáros volt. Első cikke levéltárosi korszakából származik, mely 1880-ban a Hon című folyóiratban jelent meg. Seress ekkor még zenésznek készült és elvégezte a budapesti konzervatórium hegedű tanszakát. 1886-tól 1889-ig Tatán Esterházy Miklós József gróf színházának karmestere és igazgatója volt. 1889-ben azonban megszűnt a színház és ezután az újságírással foglalkozott. Pályafutása során szerkesztette a Magyar sakk újságot 1898-ban, a Tatai Híradót, a szombathelyi Dunántúlt, a Jászberényi Hírlapot, a Nyitramegyei Ellenőrt, a Kassai Hírlapot 1904-ben, 1905 és 1906 között pedig a Kassai őrt. Budapesten több újság munkatársa volt. A napi sajtóban számos tárcát, költeményt, filozófiai, társadalmi és politikai cikket közölt. Irodalmi munkásságának jelentős részét verses paródiái alkotják. Az írás mellett szabadidejében sportolt.
Fontos megjegyezni, hogy Seress Imre nyerte 1878 körül az első magyar amatőr vívóbajnokságot. De még fontosabb, hogy Seresst tarthatjuk számon, mint az első magyar repülőgép konstruktőrt. Eredményeiről 1894-ben könyvet is írt: Repülő süvegek. Kormányozható repülőgép címmel. Különleges hobbiját kortársai is nagy tisztelettel fogadták.
Seress Imrének eddig 29 önálló könyve ismert. A könyvtár helytörténeti gyűjteményébe a napokban került be az 1909-ben megjelent A végzet című könyve.