Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Rádió-vevőkészülék – szigorú szabályok meg egy kis történelem

Dr. Farkas Kristóf Vince

Rádió készüléket szigorú szabályok mellett lehetett tartani. Háborús időkben különösen.

Egy kis magyar rádiótörténet

Az első rendszeres rádióadás elindítását követően világszerte megkezdődött a rádiókészülékek ipari szintű előállítása. Magyarországon az Egyesült Izzóban gyártott elektroncsövek felhasználásával a Telefongyárban már 1917-18-ban folyt katonai rádióadóvevő-gyártás, de nyolc évet kellett várni arra, hogy kezdetét vegye a nem katonai célú rádiókészülékek előállítása, hogy meginduljon a hazai rádiógyártás. A rádiógyártás fejlődése az általános gazdasági válság és dekonjunktúra ellenére is fellendülést mutatott. Kezdetben szinte kuriózumszámba ment, ha valakinek rádiója volt a lakásában. A készülékeket kizárólag amatőr kezek állították össze, akik technikusok, rádiózás iránt érdeklődő diákok voltak. Ma már furcsának tűnik, hogy a korai rádiókészülékek évekig csak antennával működtek, ezeket telepíteni kellett, a lakásba be kellett vezetni az antennát, villámvédelemről is gondoskodni kellett. A visszacsatolt audionok kezelése, az állomásra hangolás nem volt olyan könnyű feladat a lakosság számára, mint ma. A készülékek zavarvédettsége gyenge volt, a telepes készülékeknél időről-időre gondoskodni kellett a telepek cseréjéről. Egy-egy nagyobb készülék kezelése valóságos előtanulmányokat igényelt. Sokan voltak akik a rádió csődjére esküdtek és nagyon kevesen olyanok, akik lehetségesnek tartották azt, hogy a RÁDIÓ a polgári otthon elengedhetetlen tartozékává váljon. (...)

1929. szeptemberében a Philips Kiskombináció megjelenése és a jó reklámja sokat segített a rádió népszerűségének. "Egy gombnyomással zenét varázsolhat a hálózatból!" Fémdobozba épített, külső hangszórós készülék. Korabeli ára: 295 Pengő. A gyárak megváltoztatták eddigi elképzeléseiket, sorra jelennek meg a hálózati készülékek, törekednek az egyszerűbb kezelhetőségre és a jobb hangminőségre. A gyárak nem győzik kielégíteni az igényeket, sorra alapítják a rádiógyárakat.

Magyarországon az eddig megismert és rádiókészülék típussal is beazonosítható 38 rádiógyártással foglalkozó vállalat valamivel több, mint 1000 féle különböző típusú rádiókészüléket gyártott 1924-1984 között. Ebben az idő intervallumban volt olyan szakasz (1938-1942) amikor Magyarország európai nagyhatalomnak számított a rádiókészülékek gyártása területén, hiszen a világ rádióinak jelentős részét Magyarországon gyártották és exportálták a világ számos országába.

Bővebben:
http://www.radiomuseum.hu/hradgy_m.html