Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Női portré – 1955.

Dr. Farkas Kristóf Vince

A fényképen szereplő hölgy öltözékén még érződik a 40-es évek divatja, mely a világháború sanyarú évei alatt konzerválódott, lévén nem nagyon volt pénz az ruházkodásra. Jó ízlésről árulkodik a ruha szabása, a hozzá illő retikül és cipő, a megjelenés elegáns.
A női találékonyság azonban csinossá tette a hölgyeket, jól kiszolgáló, strapabíró, praktikus darabokkal vészelték át a háborús időket, melyeket sajnos ruházkodás szempontjából is még nehezebbek követtek.

"Az ötvenes évek ruhaválasztéka a hiánygazdálkodás jegyében született, így aztán az emberek öltözködését az olcsóság és a beszerezhetőség határozta meg. A nők általában kartonruhát, kockás flanelblúzt, szoknyát, lódenkabátot és micisapkát hordtak munkaidőn kívül.
...
Öltözködés terén az ötvenes években a nők legfőbb gondja nem az volt, hogy a széles ruhatáruk darabjait hogyan párosítsák, hanem hogy az alacsony fizetésükből hol és hogyan szerezzék be a legszükségesebb ruhadarabokat. Ugyanis a boltokban kapható ruhák választéka erősen beszűkült, és a lakossági fogyasztás drasztikus csökkentése miatt a legelemibb ruhadarabok beszerzése is szinte lehetetlenné vált. 1953 és Sztálin halála hozott ezen a téren is fordulópontot. A Nagy Imre-kormány alatt már megjelenhettek az áruhiány miatti kritikus észrevételek. Az újságokban ekkor kerülhetnek bele olyan cikkek, amelyek ecsetelik a ruhadarabok silány minőségét, ízléstelen színvilágát, a fantáziátlan fazonokat és mintákat. Így aztán javítottak a lódenkabátok gyapjútartalmán, és két-három színnel kiegészítették az árupalettát.
Az áruhiány mellett az alacsony kereset is nehezítette a divatos öltözködést. 1955-ben készült egy kérdőíves felmérés, ahol számba vették, hogy milyen a lakosság ruhával való ellátottsága. Arra jutottak, hogy csak az emberek 90%-ának van télikabátja, sok ruházati cikkből csak egy-két darabbal rendelkeznek. A megkérdezettek egyötöde mindössze egy pár cipővel rendelkezett, a négyötödének pedig akár kettő-három párra is tellett. A nők egyharmadának csak egy szövetruhája volt.
...
Egy 1956 augusztusában készített jelentés szerint a nők tízévente tudtak venni egy télikabátot, és háromévente egy szövetruhát. Az olcsónak számító kartonruhából akár évente egyet is vehettek, sőt nejlonharisnyával már félévente meglephették magukat."

https://torimaskepp.blog.hu/2016/10/21/lodenkabat_es_micisapka_divat_az_...