Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Lányok – 1950-es évek

Dr. Farkas Kristóf Vince

Lányok az 1950-es évek vidéki Magyarországából. Vidámak, örülnek fiatalságuknak, lányságuk legszebb idejének. Mert minden lánynak fontos, hogy csinosnak érezze magát. A korabeli lehetőségekhez igazítva jól öltözöttek, elegánsak.
1945 után az emberek többsége a háború előtti ruhatárát használta - már ami megmaradt belőle. Az elhasználódott ruhák pótlására keveset költöttek, mert a meglévő ruhát igyekeztek nagyon megkímélni.

"A női lábbeli divatban egy új forma, a kivágott, pántos, ún. pumps cipők lettek népszerűek, de lapos sarkú, sportos félcipőket is hordtak a divatos és kényelmes öltözködésre törekvő nők.A harmincas évtized végére a női cipődivat is változott, a magas sarkú pumps és az éksarkú, vastag talpú fűzős félcipő volt a divat, a kivágott orrú és sarkú szandál is teret kapott.A negyvenes évek női félcipőjének orra kerek, vastag talpa parafából készült. A 20. században ekkor jelent meg először a telitalpú cipő.
Közkedvelt öltözék kiegészítő volt még az öv és a kézitáska, amit egymáshoz, a cipőhöz és nem utolsósorban a ruhához hangoltak."
http://kaposijozsef.hu/wp-content/uploads/2018/08/Vislettorteneti-mozaik...

"A második világháborút követő két-két és fél évtizedben jelentős változások történtek a magyarországi városi és falusi öltözködésben. Az öltözködési szokások többször változtak meg alapvetően: a negyvenes évek végén még lényegében a korábbi normák érvényesültek, a társadalmi tagolódást a viselt ruha többé-kevésbé maradéktalanul kifejezte, a városokban és a falvakban élők öltözködésében jelentős eltérések mutatkoztak, a makro- és mikrotársadalmi hagyományokhoz való ragaszkodás továbbra is meglehetősen erősnek bizonyult."
http://www.rev.hu/ords/f?p=600:2:::::P2_PAGE_URI:kiadvanyok/evkonyv02/va...

A képet köszönjük Jágerné Kiss P. Máriának, aki a képen balról a 3. A gyűjtést pedig Nagyné Kiss Máriának.