Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Könyvajánló: Kóródi Anikó Zsuzsanna: Küry Klára azt üzente…

Dr. Farkas Kristóf Vince

Kóródi Anikó Zsuzsanna: Küry Klára azt üzente… Küry Klára operettprimadonna élete és kora, képekben, dokumentumokban.
Jászdózsa, 2021.

Mivel a szerzőt már régóta ismerem, ezért jól tudtam, hogy már hosszú évek óta gyűjti és kutatja Küry Klára operettprimadonna életét, munkásságát és emlékeit.
Amikor 2021 évvégén a kötet kiadásra került, kíváncsian vártam, hogy milyen lett a kutatás ”végeredménye”. Ugyanis Kóródi Anikó nem történész, hanem operaénekes. Bár a két szakma elég távol áll egymástól mégis a szerző saját tapasztalata alapján alaposan belelátott egykor élt ”kolleginája” élettörténetébe.
Ha a nagyalakú, A4-es méretű keménytábás könyvet a kezünkbe vesszük, ki kell emelni, hogy ez a kötet már első pillantásra is igen látványos, hangulatos és előkelő hatású, ami az NKA támogatásának is köszönhető. Ugyanis a borító első tábláján Küry Klára egészalakos - igen dekoratív - 1903-ban készült műtermi fotója látható, amint az előkelő ruhában látható művésznő egy virágos ágat tart a feje fölött. A könyv címlapjának esztétikai hatását pedig a kép stílusához illeszkedő szecessziós betűtípus, valamint egy gyöngyvirág rajza is tovább erősíti. Mindez Korbuly Ágnes munkáját dicséri. A kötetbe belelapozva szintén figyelemreméltó, hogy az jól szerkesztett és tagolt, képekkel gazdagon illusztrált munka. A szerző alapos gyűjtőmunkáját is jelzi, hogy jelentős részben a saját gyűjteményéből származó képeslapok kerültek felhasználásra.
Számomra a könyv a látványos világán túl azért is érdekes, mert Küry Klára (1870‒1935) a Jászság szülötte, hiszen Jászkiséren született, bár megjegyzendő, hogy a család nem sokára Budapestre költözött. Ezen túl pedig Kóródi Anikó Zsuzsanna munkájával igen jeles dolgot tett: egy XIX‒XX. század fordulóján ünnepelt primadonna emlékét sikerült újra felszínre hozni, akiről élete végén bizony megfeledkeztek. Ennek egyik szimbolikus példája, hogy Küry Klára egykor díszes síremlékének felkutatása és helyreállításának szorgalmazása is a szerző nevéhez fűződik.
Kóródi Anikó a kötet alcímében jelezte, hogy nem életrajzot kíván közreadni, hanem az operettprimadonna életéről és a korról kíván emléket állítani a képekkel és a közreadott dokumentumokkal. A kötetben olvashatunk Küry pályafutásáról, hogy miként vált a kor szépségideálaként operettprimadonnává és hogy milyen lelkes fogadtatásokban részesült. Erre jó példa, hogy a kötet érdekes címe is Ady Endre újságcikkéből származik. Viszont Fedák Sári feltűnésével a XX. század elejétől Küry egyre jobban háttérbe szorult, bár közel a haláláig szerepelhetett.
Ajánlom ezt a könyvet minden jászságinak, illetve azoknak, akik szeretnének megismerkedni az egykor ünnepelt, majd elfelejtett, de most újra napfényre hozott Küry Klára operettprimadonna életével és korával.