Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Kiss A. János és Kiss L. Anna családja 1899-ben

Dr. Farkas Kristóf Vince

Az eheti érdekességet Kiss Dávid Sándornak köszönhetjük. Egy gyönyörű családi fotó formájában. Köszönjük!

Kiss A. János cséplőgép-tulajdonos földbirtokos (1869-1956) és Kiss L. Anna (1868-1943) családja 1899 nyarán a Galga-tanya (Halastó dűlő). A gyermekeik balról jobbra Sanyi (1889), Jani (1894), Venci (1892), Manyi (1898), Pali (1890) és Fergyi (1896).
János jókedélyű, jóakaratú, mosolygós, feleségébe fülig szerelmes ember volt, Annából viszont kemény, sokszor szigorú és nehezen kiállható, de a családot és a földet mindig összetartó asszony vált. Ő volt a ház valódi ura.
A képen figyeljük meg a redemptus származású szülők jómódú, divatos, modern és polgárias öltözetét. János még zsebórát is hordott, lánca ott lóg mellénye zsebéből.

Hogy mi vált a gyerekekből?
A szerelemgyermek, Sanyi, aki apja gazdaságának várományosa lett volna, 1916-ban odaveszett a világháborúban, két kisgyermeket hagyva hátra.
Jani az alvégbeli Kiss-malom tulajdonosa lett, családi élete kisiklott, halálát hivatalosan az első világháborús lábsérülése okozta, húsz évvel a front után.
Venci a Galga-tanyán maradt földművesként, majd a TSZ-esítést követően Pestre költözött családjával.
Manyi a fénykép elkészülte után pár hónappal diftériában elhunyt.
Pali menyasszonyát hagyta hátra, valahol az orosz fronton halt hősi halált a távoli ismeretlenben 1915 őszén.
Fergyi Kókára, majd Pestre költözött. Nagynevű géplakatos vált belőle, számos pesti és vidéki alkotása, művészi remeke maradt fenn. Később feltaláló lett, nevéhez köthető a franciakulcs, vasúti hajtányok, gázfejlesztő készülékek és a hurokdetektoros közlekedési lámpa megalkotása. A lámpával Párizsban aranyérmet nyert a technikai világkiállításon 1937-ben. Később külföldre távozott, sírja Ausztriában fekszik.
A kép elkészülte után született Balázs (1900) és Ica (1904). Balázs szintén a Galga-tanyán maradt, apja gazdaságát vitte tovább. Ica Valkón bábaasszonyként dolgozott, majd Gödöllőre került és szállodát tervezett nyitni, de ezt a II. világháború és az azt követő rendszerváltás megakadályozta.

Kiss Dávid Sándor