Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Jászoknak szólt a déli harangszó

Dr. Farkas Kristóf Vince

Jászfényszaru városa a Jászság legnyugatibb részén Budapesttől 60 kilométerre helyezkedik el a Mátra hegység és az Alföld peremén. A település külterületén egyesül a Galga folyó a Zagyva folyóval.
Jászfényszaru neve a középkori magyar nyelvben homokos partot, dombot jelentett. A jász előtag az itt megtelepedett sztyeppi eredetű jászokra utal, a helység első írásos említése –Fewenzarw alakban- pedig 1433-ból származik.
A középkorban, a jászok a magyar uralkodóktól katonáskodásuk fejében kiváltságokat kaptak. Jászfényszaru pedig egyik szék települése lett a Jászságnak. A török korszakban viszont a település elpusztult, lakói pedig részben a Felvidékre menekültek. Még a török ideje alatt 1632-től újraalapították a települést. 1743-ban pedig már jelentős részben a Jászfényszaruról indult telepesek alapították újra Kiskunfélegyházát. 1745-ben a helység is részt vett a redemptioban -azaz a jász és kun települések önmegváltásában. 1831-ben a gyarapodó Jászfényszaru mezővárosi rangot kapott.
Jelenlegi templomunkat 1702-ben a község lakossága építette fel. A középkori ferences építészet hagyományait követő, de barokk stílusú templomot a század során oratóriummal, karzattal és mellékhajóval bővítették.
A Mindenszentek titulusú templom búcsúja november 1. Az egyház egyik különleges értéke az a XVIII. század közepén festett kegykép, aminek az eredetije a felvidéki Varannó városában 1708-ban könnyezett.
A templom tornya a XVIII. század közepén épült barokk stílusban. Szintén barokk, díszes, fazsindelyes toronysisakja 1912-ben villámcsapás következtében megsemmisült a régi harangokkal együtt. Az újjáépítés során 1913-ban a templom tornyát magasították, az elpusztult toronysisak helyére pedig rézlemezzel fedett új neobarokk stílusú sisakot készítettek. Így alakult ki a 37 méter magas torony, amiben ma 4 harang lakik. A délidőben megszólaló 12 mázsás nagyharangot a helybeli hívek a Szent Család tiszteletére 1986-ban készítették el Gombos Lajos őrbottyáni harangöntővel, a II. világháborúban elszállított nagyharang helyett.
Ez a harang hívja a városban megrendezésre kerülő Jász Világtalálkozóra nem csak az elszármazottakat, hanem minden kedves érdeklődőt is.
A konkrét megvalósulást Dobákné Dobos Mariannának, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár dolgozójának köszönhetjük, aki felvette a kapcsolatot a Kossuth Rádió szerkesztőségével, ő egyeztette le az időpontot és vezényelte le a felvételt.
A mellékletben a felvétel az új harangról felszentelésekor,1986-ban készült.

A harangszó az alábbi linken meghallgatható:
http://hangtar.radio.hu/share-1-20180630_120000#!#2018-06-30

Dr. Farkas Kristóf Vince
történész