Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Ilonka rejtélyes képeslap albuma és levelei (1. rész)

Dr. Farkas Kristóf Vince

A Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár gyűjteményében található a Kiss József helytörténeti kutató által gyűjtött Jászsági Album harmadik része. A töredékes album egykor feltehetően tizenhat darabból állt, de mára belőle kettő darab sajnos elveszett. Az album címoldalán magyaros virágmotívumok és a Jászkürt ábrája látható „Jászsági Album / III.” felirattal. A benne található képek és a feliratok alapján egyértelműen beazonosítható, hogy az album fotói képeslapokból lett összeállítva és valaki később az egyes lapokat sorszámmal látta el.
A Jászságban az első képeslapokat a Jászberényben működő Takáts Herman és a szintén itt működő Brünauer Adolf kereskedése adta ki még 1899-ben.
Takáts Herman feltehetően 1903-ban egy legalább három részből álló „Jászsági Albumot” is kiadott. Ebből egy csak Jászberénnyel foglalkozott, a másik kettő pedig a Jászság településeit mutatta be képeslap méretben, de a lapok hátulja nyomdatiszta maradt.
A ritka album még így töredékesen is nagyon értékes, de különös érdekességét a hátulján található szövegek teszik. Az album képeinek hátsó-üres oldalát ugyanis egy Jászfényszarun élő lány: Ilonka mintegy emlékkönyvként használta. A lapok hátoldalára 1914 és 1923 között írogatott verseket. Sőt némelyik esetben ”jobban kihasználva” a lapot a rajta lévő versike fölé újabbat is írt. Ma még további kutatás tárgya, hogy pontosan ki volt Ilonka és kiknek írta a verseit, illetve kik írtak ő neki.
A szöveget a jobb olvashatóság miatt központoztam és a helyesírásunk szabályai szerint javítottam.
Az album nemcsak a fényszarusiaknak, hanem a jászsági településeken élőknek is érdekesek lehetnek, hiszen az érdekes és jól kidolgozott képek egy több mint száz évvel ezelőtti világot tárnak elénk.