Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Fényszarusi rostélyos kalács

Dr. Farkas Kristóf Vince

Városunk egyik nevezetessége (lehetne) a finom rostélyos kalács, ami igazán a szegfűszegtől lesz különleges. Íme itt olvasható Pető Lászlóné Sándor Kati néni receptje.

Hozzávalók:
2 kg liszt, 1 l tej, 4 dl tejföl, 4 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg, 1 csomag törött szegfűszeg, 30 dkg cukor, 25 dkg, margarin, 1 csomag élesztő, 1 tojás

Elkészítés:
Az egy csomag élesztőt egy evőkanál cukorral fél liter langyos tejben felfuttatjuk. A lisztbe szárazon belekeverjük a cukrot, szegfűszeget, sót, majd beleöntjük a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, tejfölt és összeállítjuk a tésztát. Mikor már egynemű ráöntjük az olvasztott margarint, amivel jól kidolgozzuk. Letakarva, langyos helyen fél órát pihen a tészta. Ezt a tésztamennyiséget négy felé mérjük (négy kalácsnak). Egy részt egy kalácshoz lisztezett deszkára öntünk. Kézzel körül-belül kettő cm vastagra szétlapogatjuk a tésztát. Ebből kilenc szál tésztát sodrunk éles késsel levágunk ¼ rész tésztát, ebből lesz a kalács kerete, amit lisztezett deszkán megsodrunk, mint a nudlit. Utána a 2/4 rész tésztát négy darabra vágjuk. Ezt is megsodorjuk négy rúdra, majd a fennmaradt ¼ részt szintén négy felé vágjuk és megsodorjuk. Körül-belül harminc cm-es kör alakra nyírt sütőpapíron kezdjük a fonást. A négy vastagabb tésztából merőlegesen egymásra teszünk két-két szálat és a végeit megcseréljük. A négy rövidet szintén ráhelyezzük és ott is felcseréljük a tésztavégeket, majd rátesszük a vastagabb tésztát kör alakúra igazítva. A két végét összenyomkodjuk és kelesztjük körül-belül egy óra hosszat. Sütés előtt a tetejét megkenjük felvert tojással. A sütés körül-belül 25-30 percig tart közepes lángon. Mikor már piros kivesszük és még forrón cukros vízzel megkenjük, hogy szép fényes legyen.

A rostélyos kalácsot lakodalom idején készítették és a vőfély vitte a lakodalmas menet élén egy üveg borral együtt. Ennek a kalácsnak a készítése Jászfényszarun már több mint száz éves hagyomány.