Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Szeretjük az angolokat, szeretjük Agatha Christie-t. És nemcsak mi szeretjük. Agatha és a krimi iránti rajongás sok olvasónkra jellemző. Így a tematikus napunk témája erre fókuszált ebben az évben. Azt is nagyon szerettük volna, ha azok is eljöjjenek, és jól érezik magukat, akik nem ismerik az angol krimit. Nem volt egyszerű feladat, de derekasan helyt álltunk. A kissé eklektikusan alakult ősz, a könyvtári átalakítás sok időnket elvette. A kreatív munkához elmélyülés kell, ezt tudjuk mindannyian. Idén először regisztrációhoz kötöttük a részvételt, hogy tudjuk, hány főre számíthatunk. A regisztráció perceken belül teltházat mutatott, ami egyszerre töltött el minket boldogsággal és félelemmel. Sok embernek pedig megfelelni nem egyszerű. A lázas alkotómunka meghozta eredményét.
November 17-én, délután 4 órára vártuk a vendégeinket. Tipikus angol itallal, a gin tonikkal köszöntöttük a résztvevőket. Majd mindenki húzott egy- egy vizitkártyát, amin egy-egy Christie könyv szereplője volt, ez alapján álltak össze a csapatok az első, bemelegítő kvíz és 5 órai tea után. A csapatjátékot másfél órásra terveztük, hogy mindenki kényelmesen, nem rohanva tudja a feladatokat megoldani. Vicces helyzeteket és elmélyült feladatmegoldást láttunk vendégeinken, komolyan vették a játékot. Volt lakatkinyitás, bűnügyi feladvány, memóriajáték, Agatha Christie totó, képrejtvény, regényfelismerő, krikettezés. A játéktér berendezése minden kis apró dolgával a szemfüles játékosokat segítette. A játék után kézműveskedésre került sor, asztali virágdíszt lehetett készíteni élővirágból, illetve a rögtönzött postán vintage képeslapokat lehetett írni, amit utána fel is adtunk. Dr. Bordás Nóra, gyógyszerész előadásával folytatódott az este, Agatha kedvenc mérgeiről. Színes, informatív és interaktív előadásában laboratóriumi üvegcsékben a mérgeket kézbe is lehetett venni, izgalmas volt. Nem mellesleg Nóra is Agatha rajongó. Az Angol nap csúcspontja a szabadulószoba volt, játékon kívül lehetett kipróbálni. A szoba berendezését a Halál a Níluson regény ihlette. A vállalkozó szelleműek 2 fős csoportban próbálhatták ki. Volt ám izgalom és kacagás.
A játékot a Rohoska Anikó, Lajkó Anita, dr. Farkas-Antrup Szilvia alkotta csapat nyerte meg.
A szabaduló szobában Vaprezsán Viktória és anyukája szerepelt legügyesebben.
Az est végén a vizitkártyáján szereplő nevet mindenki kikereshette a kifüggesztett listán és megtudhatta, hogy gyilkos volt-e vagy áldozat, vagy csak egyszerű szereplő.
Az Angol nap éjszaka fél 11-kor zárta be kapuit. Nagyon szépen köszönjük minden önkéntesünknek a naphoz nyújtott segítségét, vendégeinknek a részvételt, a nyerteseknek meg gratulálunk!
Az 5 órai teán felszolgált szendvicsek és a Viktória torta receptje a könyvtár facebook oldalán közzétételre kerül.
Aki most lemaradt, ne csüggedjen, tematikus nap jövőre is lesz! Addig is szeretettel várunk mindenkit a megújult könyvtári térben!

Fényképek az alábbi linken megtekinthetők!

https://www.facebook.com/pg/konyvtar.fenyszaru/photos/?tab=album&album_id=1100344113473523

https://www.facebook.com/pg/konyvtar.fenyszaru/photos/?tab=album&album_id=1100345573473377