Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Ahogy a nyelv, úgy az olvasói szokások is folyamatos átalakulásban vannak. Sokan, sokszor jósolták már a papír alapú könyvek halálát, illetve a könyvtár alapfogalmának eltűnését. Ez azonban még sincs így, egyelőre.
„Mára kijelenthető, hogy az e-book forradalom korántsem rengette meg annyira a világot, mint ahogy arra sokan a 2010-es évek elején számítottak: bár egyre nagyobb teret nyer az egyértelműen környezettudatosabb új formátum, a hagyományos könyvek makacsul tartják magukat az eladási statisztikákat tekintve. 2019-ben például az egyesült államokbeli kiadók összesen 26 milliárd dollárnyi bevételének elenyésző része, csupán 2,04 milliárd dollár származott az elektronikus könyvek eladásából.” (1)
A papír alapú könyvek iránti rajongást semmi sem bizonyítja jobban, mint a rengeteg olvasóklub, olvasáshoz, könyvekhez kötődő Facebook csoport, különféle könyves hashtagek gyűjteménye az Instagramon. A járvány miatti zárvatartás megnehezítette ugyan a könyvekhez való fizikai hozzájutást, viszont növelte az olvasási kedvet. A tavalyi őszi hullámmal könyvtárunk is üzemeltetett cserepontot, kéthetenkénti kölcsönzési alkalomra beállva, ez nagy sikert aratott, alkalmanként átlagosan 50 olvasót tudtunk kiszolgálni. Minden korosztály képviseltette magát ezen alkalmakon, jól működött az előzetes összekészítés kérése, az idősebbek telefonon kerestek minket, a fiatalabbak emailben vagy a könyvtár Facebook oldalán üzenetben. A bejárati ajtónál való csere a gyerekeket viselte meg legjobban, mert számukra a könyvtárban töltött idő a válogatás, a játék ideje is volt.
A válogatást sok olvasónk ránk bízza, hiszen az évek során sokak ízlését megismertük, tudtunk olyanokat összekészíteni, ami örömet okoz. A válogatás aktusa, a könyvespolcok közötti bolyongás, a könyvek illata azonban majdnem mindenkinek hiányzik.
A személyes válogatás hiányát online módon az új könyvek rendszeres közzétételével tudtuk enyhíteni, minden hónapban van új könyves album a felnőtteknek és gyerekeknek is a Facebook oldalunkon.
A beszerzéseinket nagyban meghatározzák az olvasók által kért, igényelt könyvek. Az ő kéréseiket pedig az online térben megjelenő olvasási, könyves kihívások, a kiadói reklámok, tévéműsorok, podcastek, ismert emberek ajánlói. Mi magunk is tagjai vagyunk több könyves fórumnak, követjük a trendeket. A könyvtár is rendelkezik saját kihívásos csoporttal, itt direktben tudnak kérni és ajánlani könyveket nekünk és egymásnak a kedves olvasók.
A jászfényszarui könyvtár sem lóg ki a sorból, körülbelül ugyanazok a kötetek toplistásak nálunk, mint máshol az országban. A felnőttek közül legtöbben a krimit és a romantikát keresik, illetve az életrajzi jellegű köteteket, pszichológiai témájú szakkönyveket, valamint a 21. Század Kiadó, Könyvmolyképző és az Álomgyár Kiadó sok-sok kötetét. A 3 kiadó kiemelten jó marketingtevékenységet végez, amely meg is látszik az olvasói kérések számában. Tavaly az alábbi kötetek voltak a legnépszerűbbek:
Edith Eva Eger: A döntés, Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors, Bauer Barbara és Fábián Janka minden kötete, Belinda Alexandra kötetei, Danielle Steel regényei, R. Kelényi Angelika kötetei, Eva García Sáenz de Urturi: A fehér város csöndje, Steve Berry kötetei, Lee Child kötetei, J.D. Robb kötetei, Frei Tamás: Bábel című könyve.
A szépirodalmi polcokról Szabó Magda köteteit, Náray Tamás: Zarah- trilógiáját, F. Várkonyi Zsuzsa: Férfiidők lányregényét, Stacey Halls: Familiárisokját, Fredrik Backman köteteit választották ki legtöbbször.
Az ifjúsági polcokról a kötelező olvasmányok mellett a fantasy, a romantika témaköre a népszerű, pl. Sarah J. Maas Üvegrón- sorozata, Christelle Dabos – A tükörjáró sorozat, de kedveltek Colleen Hoover könyvei is.
A gyermekek körében a képes, kihajtógatós Mit? Miért? Hogyan? és a Mi micsoda? sorozat kötetei legkedveltebbek, valamint amelyekben a gyerekkorban előforduló „problémákat” jelenítik meg a szerzők főként Bartos Erika, Marék Veronika, Vadadi Adrienn, Finy Petra, Csapody Kinga, Bori és Berci füzetek a legnépszerűbbek. A kisiskolásoknál pedig a Pagony, Móra Kiadó Most én olvasok! Már én is tudok olvasni! sorozat köteteit szeretik a legjobban. Ezen kívül Az egy ropi naplója, Zizi naplója, Pálcikakutya sorozatok újabb és régebbi példányai is töretlenül népszerűek voltak.
A koronavírus járvány az olvasási szokásokon is változtatott, a szabadidős tevékenységek közül az olvasás helye megerősödni látszik. Sokan könnyedebb olvasmányokat választottak ebben az időszakban, ezzel elűzve a depressziót, a kilátástalanságot. Megfigyelhető egyidejűleg az a tendencia is, hogy fontos lett az elmélyülés, lelassulás is, mely a szépirodalmi olvasmányoknak kedvezett, sokan újra olvasták régi nagy szépirodalmi élményeiket vagy választottak a kortársak közül. Az online könyves tér szerepe 2020. év során extrán felerősödött, a könyvekhez kapcsolódó élményeink, választásaink kikerülhetetlen felületévé vált, ennek voltak pozitív és negatív vonzatai is. Mi könyvtárosként azt látjuk, hogy minden megosztás, ajánlat, amellyel az irodalmi ízlést formálhatjuk lehetőség és felelősség is egyben. Ezzel pedig élnünk kell!
„Minden (…) könyvnek lelke van. Mindegyikben benne rejtőzik annak a lelke, aki írta, és mindazoké, akik olvasták, átélték és álmodtak róla. Ahányszor csak valaki a kezébe vesz egy könyvet, s tekintetével átfutja lapjait, a könyv szelleme újraéled, erőre kap.” (Carlos Ruiz Zafón)

Nagy Ildikó
könyvtáros
Megjelent a Mi Újság Fényszarun? 2021/3. lapszámában