Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Járvány idején mit csinál és hogyan a könyvtár?
A látogatók előtti zárt ajtók természetesen nem jelentik a munka leállását, hasonlóan a tavalyi selejtezési, leltározási időszakhoz, most is az úgymond „láthatatlan”, ám annál fontosabb szakmunkát végezzük. Ami ennek az évnek a munkatervében szerepelt, viszont nem gondoltuk volna, hogy ennyi időt tudunk rá szánni. Az otthoni munka nem könnyű, sokszor monoton, hiányoznak nekünk az olvasóink, a mindennapi kontaktok, a beszélgetések és a könyvekkel és egymással való napi kapcsolat.
Ahhoz, hogy a kölcsönzők, látogatók számára szakszerű szolgáltatást tudjunk nyújtani a vészhelyzet feloldásakor, sok-sok tevékenységet végzünk a könyvekkel, a könyvtári foglalkozásokkal most is.
Reményeink szerint ősszel már csoportokat is fogadhatunk, foglalkozásokat is tarthatunk, nem fog elmaradni az tematikus napunk, ami ezúttal Oroszországot célozza meg. Ezek előkészítése is folyamatosan.
Homeoffice tevékenységeink:
– Dokumentumok felvitele a TextLib integrált könyvtári rendszerbe cédulák alapján. Állományunk rendszerszerű elektronikus feldolgozottsága a vírushelyzet előtt 80%- os volt, köszönhetően a 2019. évi selejtezésnek és a nagyszámú friss ( 10 évesnél nem régebbi) dokumentumnak, amelyek a könyvtárba érkezésük után rögtön bekerültek a TextLib rendszerbe. Azonban vannak olyan régi kötetek a polcokon, melyek még nem voltak az online katalógus részei. A vészhelyzet után teljes online katalógussal állunkaz olvasóink rendelkezésére.
– Helytörténeti dokumentumok feldolgozása, digitalizálása és publikálása a könyvtári honlapon. Az évek során nagyszámú kézzel vagy régi írógéppel írott anyag, régi fotó, apró nyomtatvány halmozódott fel a helytörténeti polcokon. Ezek most egyrészt állagmegóvás szempontjából, másrészt kutatható, online elérhetőségi szempontok miatt is digitalizálásra kerülnek.
– Nyilvános adatbázisokból helytörténeti adatgyűjtés.
– Folyamatos új könyv rendelés, hogy nyitáskor friss könyvekkel várhassuk az olvasóinkat.
– Gyermekkönyvtári csoportfoglalkozások tevékenységterveinek elkészítése.
– Tematikus/ orosz napra való előkészület, feladatok elkészítése.
– Önképzési lehetőségek keresése.

Online tevékenységeink:
A könyvtár átköltözött az online térbe, ami persze csak félig-meddig igaz, hisz eddig is folyamatosan jelen volt.
– Könyvet online sajnos nem tudunk kölcsönözni, de ebook olvasóval rendelkező olvasóinknak ajánlásokat tudunk tenni, honnan tudják jogtisztán elérni a tartalmakat, az olvasmányokat letölteni.
– Programajánlókat készítünk hétről-hétre, összegyűjtve az érdekes kulturális lehetőségeket.
– Saját, ünnepekhez kötődő tartalmakat is készítünk, melyekkel szeretnénk kommunikációt generálni.
– A könyvtár facebook oldalán a hozzá kötődő csoportoknak online csoportokat is létrehoztunk még az elmúlt években, illetve a már meglévő csoportokhoz csatlakoztunk intézményként. Ez talán isteni sugallat is volt, hiszen bejáratott csatornákon tudjuk tartani most kapcsolatot.

Klubjaink, melyek online is működnek:
– Könyves kihívás 2020. – az immár hagyományossá vált olvasási kihívás interaktív csoportjában naponta 3-4 szerkesztett posztban osztjuk meg véleményeinket, ajánlásainkat egymással. A csoport nyilvános, bárki láthatja a könyvajánlókat és ötleteket meríthet.
– Hímzőkör – az együtt megkezdett munkák folytatása és bemutatása, a félév témája az úrihímzés. A csoport nyilvános, bárki bekapcsolódhat.
– Horgolókör- az együtt megkezdett munkák folytatása és bemutatása. A csoport nyilvános, bárki bekapcsolódhat.
– Házunk tája klub – a csoport online kertészkedési, háztartási és környezettudatos posztokban osztja meg egymással az otthonlét ideje alatti elfoglaltságfait, bemutatva ki mit csinál.
– Irodalomterápiás kör – zárt csoport, melyben a kör szabályainak megfelelően folyik az eszmecsere
– Csetresz Betti workshop– Youtube csatornáján online vezeti a foglalkozásokat, így visszanézhető a poszt és bármikor elkészíthető a tárgy.
– Manóműhely – Havi egy alkalommal Ritter Szilvia otthonról tartja meg videoposztban a foglalkozást.

A könyvtárak világszerte, így Magyarországon is korán és jól reagáltak a megváltozott munkarendre.
Gyorsan és jól tájékoztatták már a vészhelyzet első napjától az érdeklődőket. A munkánk egyik alappillére a hatékony , informatív és hiteles tájékoztatás. A szociális médiafelületeken folyamatosan osztottuk meg a fontos és mindenkire vonatkozó vírusinformációkat.
www.konyvtarak.hu oldalon folyamatosan frissülő tartalmakat találnak a kedves látogatók, hogy ki mit és hogyan szolgáltat lehetőségei szerint ma Magyarországon.
Ha személyesen most nem is, de online megszólíthatóak vagyunk munkaidőben. A facebook oldalunk üzenetfunkciójában, emailben konyvtar.fenyszaru@gmail.com és hangouts csevegőn keresztül is. Kérdezzenek bátran, igyekszünk megkeresni és rendszerezni az információkat, eligazítást adunk, bármilyen témában.
Az egyik legkedvesebb megkeresés eddig Vágner Keve karantén újságja, a Kisvárosi Fecsegő volt, mely a könyvtári facebook oldalon nyomon követhető. Köszönjük, Keve, a munkádat!
Várjuk a hasonló ötleteket, nyitottak vagyunk az online együttműködésre!
Olvassák honlapunkon a helytörténeti témájú bejegyzéseket (http://www.jaszfenykonyvtar.hu/blog), ha egy-egy poszthoz van információjuk, ötletük, várjuk az elérhetőségeinken.
Kövessenek minket facebookon ( https://www.facebook.com/konyvtar.fenyszaru/) és instagramon (https://www.instagram.com/konyvtar.fenyszaru/?hl=hu )ahol kulturális tartalmakat, olvasnivalót, színházi előadásokat, érdekes cikkeket, saját gyártású tartalmakat ajánlunk önöknek.
Sok lelki támogatást adtunk és kaptunk az utóbbi időben, köszönjük!
A mielőbbi viszontlátásra!
Nagy Ildikó
könyvtáros