Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Az OKN keretein belül, 2022. szeptember 30-án, pénteken látjuk vendégül Káli-Rozmis Barbara Erzsébet királyné kutatót, aki Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? címmel könyvet is jelentetett meg a Helikon Kiadónál 2022-ban. A kötet más Erzsébet királynéról szóló kötetek mellett könyvtárunkban is megtalálható.
Az előadónk így mutatkozik be saját honlapján:
„Bölcsészettudományi karon végeztem anglisztika és magyar nyelv és irodalom szakon; valamint újságíró-szerkesztő-sajtóreferens képesítést szereztem. Több, mint húsz éve érdeklődöm az arisztokrata családok múltja és jelene iránt, különösen ami Erzsébet császárné-királynét illeti, akinek az életét több, mint másfél évtizede kutatom. A királynéval és családjával kapcsolatban 2015. március 15-e óta publikálok magyar és angol nyelvű írásokat saját rovataimban. Különböző projektekben veszek részt, például segítem a Helikon Kiadó munkáját Erzsébet és környezete életével foglalkozó könyvek szerkesztésével-lektorálásával (Jean des Cars: Ferenc József és Sisi, 2019; Gudula Walterskirchen-Beatrix Meyer: Festetics Mária grófnő naplója). Mindemellett előadásokat tartok magyar és angol nyelven a királyné életéről. Létrehoztam egy YouTube csatornát is, ahol különböző érdekességeket, kutatásokat osztok meg Erzsébet királynéról és családjáról. Az egyik videómnak köszönhetően a Habsburg család magyar ága is megismerte munkásságomat és felvette velem a kapcsolatot. A családhoz kötődő Gróf Seremetyeff-Papp Jánoson keresztül több írásom és kisfilmem eljutott hozzájuk, melyek alapján az a döntés született, hogy megnyitják előttem az eddig mások elöl zárolt családi archívumukat, rendelkezésemre bocsájtják a régi levelezéseket, és a fénykép- és dokumentumtárukat. Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, Erzsébet királyné ükunokája munkásságom elismeréseként megtisztelt azzal is, hogy ajánlót írt a könyvembe, amiben kiemeli, hogy autentikus módon mutatom be Erzsébet királyné élettörténetét és tárom az olvasók elé szerepét a magyar történelemben. „
Nagy szeretettel várjuk őt Jászfényszarun! A előadás résztvevői egy különleges esemény részesei lehetnek aznap délután, hiszen Sisi „élőben” is jelen lesz a könyvtár falai között.
Az előadás ingyenes, kérjük, aki teheti az eseménynél majd jelezze, ha szeretne jönni!