Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Olvasótábor a városi könyvtárban

„Sem a regényeknek, sem az olvasóknak nem használ, ha azt találgatják, rejtőznek-e tények egy mesében. Az efféle törekvés merénylet maga az elképzelés ellen, hogy a kitalált történetek fontosak lehetnek, holott ez fajtánk létezésének egyik indoka.” (John Green)

Ebben az évben, immár 3. alkalommal szervezett a könyvtár olvasótábort egy adott mű feldolgozása kapcsán 12- 17 éves korú gyerekek számára 2015. július 27-31. között.

Idén John Green Csillagainkban a hiba című kötetére esett a választásunk, mert most ez a könyv a legnépszerűbb, ezt olvassa mindenki, nem mellékesen a témaválasztása is felkavaró, megérinti a kamaszlelket.

A hét programja hasonlóan alakul az előző évekhez, ismerkedéssel, csoportépítéssel indult, majd drámajáték segítségével a táborlakók ízekre szedték és újra építették a művet több napon át, délután pedig kézműveskedtek, volt könyvtárhasználati vetélkedő, a könyvből készült film is beépült a napi programok közé, de készült alternatív befejezés és továbbgondolás is sor került a mű kapcsán, valamint olvasmányajánló. A tábor Gyuricza Ivett magyartanár, drámapedagógus vezette.

A tábor ebben az évben is ingyenes volt az érdeklődőknek, egyetlen feltételt kellett teljesíteni: el kellett előzetesen olvasni a könyvet. 10 fő jelentkezett, ami idén is biztosította a meghitt, bensőséges légkör, ahol bátran lehetett lelki dolgokról, érzésekről beszélgetni, melyek a könyv olvasása után a gyerekekből kikívánkoztak. Mivel a könyv elég komoly, komor témákat is boncolgat (gyógyíthatatlan betegség, halál), szükség is van az olvasmányélmény kibeszélésére.

Öröm volt a könyvtáros szívnek a sok lelkes, olvasó kamasz, akik élményekkel, élettel, rajongással töltötték meg a könyvtárat azon a héten, haza sem akartak menni délutánonként.

Ebben az évben is úgy búcsúztuk: jövőre, veletek, ugyanitt!