Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Összegezhetjük, hogy jól szervezhető, remek célkitűzések alapján indulhattunk neki az ez évi őszi programoknak.
Október első hetének minden napjára jutott egy-egy összejövetel, mellyel a különböző korosztályokat szerettünk volna megszólítani.
Hétfőn Igazságos mesék címmel Mátyás király meséiből Nagyné Kiss Mária mentálhigiénés szakember, könyvtári önkéntes tartott meseolvasással egybekötött beszélgetést az Idősek Klubjában. A programmal A magyar népmese napját ünnepeltük, illetve csatlakoztunk a Magyar Olvasástársaság meghirdetéséhez is.
Kedden a Miért szép az, mi régi? programunk első állomásaként Cserkúti Ildikót láttuk vendégül, a Cydonia Vintage online régiségkereskedés oldal tulajdonosát. Ildikó nemcsak szép tárgyakat árul, hanem életstílusában is jelen van a vintage. (vintage: ódon, régies, múltidéző, klasszikus, eredeti, régies, az az időszak, amikor minőségi dolgokat készítettek. Az 1920 és 1975 közötti öltözködési stílusok mindegyikét vintage-nek nevezhetjük. Főbb színei a púder- és cukorkaszínek, valamint a fekete és a fehér. Kedvelt anyagai a csipke, selyem, bársony, damaszt, szatén és a tüll.) Érdekes előadását csodálatos tárgyakkal ( pl. régi fotók, vizitkártya tartó, antik parfümös üvegek, szecessziós porcelánok, háború előtti kalapok és ruhák, mintakendő, 20-as évekbeli agenda, antik ékszerek, bizsuk) és azok történeteivel színesítette.
Szerdán Békebeli felolvasóesten vehettek részt az érdeklődők. Örökség és emlékezet- témakörében egy kis monarchia légkörű felolvasóestre hívtuk és vártuk olvasóinkat. A jó közérzethez egy kis finomsággal szerettünk volna hozzájárulni, amiben Nagyné Kiss Mária olvasóköri tagunk sietett segítségünkre, aki családi recept alapján elkészített narancsos kuglófokat sütött meg nekünk, hogy a szép, porcelánnal és horgolt terítővel díszített asztalunkra tehessük. A kuglófhoz habos kakaó dukált, amit az intézmény konyhájában főztünk meg, hogy az érkezőket a frissen készült meleg itallal várhasuk. Már falatozás közben nosztalgikussá vált a hangulat, mivel a terített asztalról mindenkinek eszébe jutott valami, ami a nagymamájához, a családjához, az együtt töltött ünnepekhez, vagyis az örökségünkhöz tartozik.
A felolvasásokkal a békebeli hangulat tovább folytatódott, mert az olvasott sorok elrepítettek bennünket az Osztrák-Magyar Monarchia korabeli Bécsbe, ahol a híres Sacher család történetét, valamint a hozzájuk fűződő szálloda és torta legendáját hallgattuk meg.
Később Inczédi Ince kalandjaival Óbuda zegzugos utcáin barangoltunk, és megtudtuk, hogyan szöktette Incénk az ősz elől Zsanétot.
A múltbéli utazás Szabó Magda soraival végződött, ahol az írónő beavatott bennünket abba, hogy a Régimódi történet című regényének megírását egy régiségkereskedésben vásárolt kék porcelánkanna indította halhatatlan útjára.
Az elhangzott történetek után kellemesen elbeszélgettünk arról, hogy az emlékek őrzése és átörökítése életfeladatunk.
„Az ember csak akkor jön rá, hogy egész élete emlékekből áll, amikor elkezdi elveszteni az emlékeit.”
Csütörtökön az iskolai könyvtárral közösen útjára indítottuk 3 fordulós olvasási versenyünket Az olvasás menő! címmel. Külön hirdettük alsó és felső tagozatosoknak, első fordulóban Erich Kastner : Emil és a detektívek illetve J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve köteteket kell november végéig elolvasni. 60 feladatlapot osztottunk ki Sugár Judit iskolai iskolai könyvtárossal közösen. Elmondhatjuk, hogy meghirdetés ebben az évben is abszolút siker.
Pénteken 2 programunk is kerekedett a Miért szép az, mi régi? rendezvény is folytatódott. Háfra-Sóti Bernadett, a Csetresz Betti kreatív oldal bloggere tartott workshopot. Lelkesedése abszolút ragadós volt, a berendezett milliőre rácsodálkoztak az érkezők, a hosszúra nyúlt délutánon a régi, bolhapiaci kellékekből lehetett újat alkotni, kínáló tálat, őszi asztaldíszt, fali képet. 20 lelkes hobbi kézműves jókedvétől volt hangos a könyvtár. Folytatása mindenképpen lesz.
Péntekre terveztük, de egy héttel el kellett tolnunk Szegedi Katalin Ládaszínház előadását, mellyel az óvodásoknak akartunk kedveskedni. Szegedi Katalin nívós grafikus, az általa illusztrált, gyönyörű könyveket igazán nagy öröm kézbe venni, könyvtárunkban minden kötete megtalálható. Szegedi Katalin alkalmazott grafika-könyvtervezés szakon végzett az Iparművészeti Főiskolán. Már egyetemi évei alatt elkezdett könyvillusztrálással foglalkozni, az első könyve 1989-ben jelent meg. Fiatal korában egy ösztöndíjnak köszönhetően néhány hónapig Rómában élt és alkotott. Mivel itt a művészet a hétköznapokban is teljes természetességgel van jelen, ez a rövid idő is elég volt ahhoz, hogy az itáliai művészet, ezen belül is a reneszánsz festészet csodálójává váljék, de nagy hatással voltak rá a preraffaelita művészek alkotásai is. A festő Gulácsy Lajos és Füst Milán író különleges személyisége és titokzatos, már-már mesésnek mondható világa pedig egyenesen rabul ejtette.
A több mint negyven könyvnek köszönhetően mára elég markánsan kialakult egy stílus, mely rögtön felismerhetővé teszi a rajzait, de folyamatosan keresi az új kifejezési formákat. Újabban megjelenő könyveiben a hagyományos akvarellt kezdik felváltani az akril és kollázs technikával készült képek.
„Nosztalgikus alkatú ember vagyok, ilyenek a rajzaim is. Imádom a régi tárgyakat, melyekhez ha ráadásul emlékek, emóciók is kötnek, nagyon tudok ragaszkodni hozzájuk.” Vallja önéletrajzában az alkotó. Ez az országjáró Ládaszínházán is észrevehető, hiszen egy régi fabőröndben laknak mesehősei és az elmesélt történet apró tárgyai is. Ebből bukkanak elő, háttérként a művésznő csodálatos illusztrációi szolgálnak. Az óvodások nagy örömére nálunk 2 történetet, Lenkáét és Palkóét is elmesélte. Lenka, a dundi kislány naphosszat csak magányosan rajzolgat. Egy nap elindul barátokat keresni, de nem jár szerencsével: a gyerekek kicsúfolják, elzavarják. Bánatában végül rajzolni kezd az aszfaltra, amikor Palkó, a rolleres kisfiú álmélkodva megáll mellette és összebarátkoznak. Palkó, a mindig segítőkész kisfiú legjobb barátai a könyvek. Naphosszat olvasással tölti az idejét, és bár arra vágyik, hogy osztálytársai elfogadják, azok mégsem barátkoznak vele. Egy délután a játszótéren mégis barátra lel. Lenka örömmel rollerezik és rajzol vele. Játékuknak a közelgő vihar vet véget, de már mindketten tudják, hogy ezután mindennap várni fogják egymást.
A Maci és Csiga csoport tagjai néma csendben, megilletődve és nagy érdeklődéssel hallgatták a kedves történeteket, melyek az elfogadásról, a barátságról szóltak. A hangulatos mesék után mindkét szereplőt megfesthették és ajándékba hazavihették a kicsik. Igazán ügyes és figyelmes megoldásokkal találkozhattunk. A szerzőnő nagyon kedves és jó hangulatú délelőttel ajándékozott meg minket, köszönjük.
Sokszínű és tartalmas héten vagyunk túl, rengeteg élménnyel, tanulsággal gazdagodtunk. Ebben az évben a téma abszolút szívünkhöz közel álló volt, így könnyű volt azonosulni a célkitűzésekkel. Köszönjük minden kedves olvasónknak, érdeklődőnek a részvételt, az önkéntességet, a segítséget, a sok jó beszélgetést és ötletet. Ezek azok a pillanatok, órák, amikor mi is töltekezni tudunk és újabb erőre kapunk a jövőt illetően.
„Élménykönyvtárrá kell válnunk, ahol egyszerre van jelen a konzervatív értelemben vett, könyvbe vagy éppen kéziratba mélyedő kutató-olvasó és a társalgó, az információt online szerző vagy épp kiállítást néző, konferenciára, felolvasásra érkező kultúrafogyasztó, akit ez a nyitott tér inspirál.” (Umberto Eco)

https://www.facebook.com/pg/konyvtar.fenyszaru/photos/?tab=album&album_id=1072236336284301

https://www.facebook.com/pg/konyvtar.fenyszaru/photos/?tab=album&album_id=1073652076142727

https://www.facebook.com/pg/konyvtar.fenyszaru/photos/?tab=album&album_id=1077451219096146