Olvasóink a világ körül- Országos Könyvtári Napok Jászfényszaru könyvtárában

Idén is nagy sikerrel zajlott az Összefogás Hete Jászfényszarun. 2014.október 15-17 között élménybeszámoló előadásokkal vártuk a kedves kikapcsolódni vágyókat. Képzeletben bejártuk Oszétiát, Afrikát, Észak-Amerikát, Nyugat- és Kelet-Európa számos országát.

Szerdán Farkas Kristóf Vince, a Jász Múzeum történésze, helytörténeti kutató tartott előadást oszétiai tanulmányútjáról, ahová 2014 tavaszán a Jászok Egyesülete segítségével jutott ki. A jász "őshazát" sikerült majd minden oldalról bemutatnia a jelenlévőknek. Szólt ez az este a történelemről, a népszokásokról, a kultúráról, étkezésről, mítoszokról, politikai helyzetről, vallásról, szokásrendszerről. Megtudtuk többek között azt is, hogy a tudomány jelenlegi állása szerint az oszétek tekinthetőek a szkíták egyik távoli leszármazottjának. Mind kulturális, mind nyelvi tekintetben. Az előadónk felkészült, elkötelezett a jász múlt, jelen, jövő iránt, humoros és érdekfeszítő előadása mindenki számára kicsit közelebb hozta Európa legkeletibb pontját ezen az estén. A kérdésekre, melyek voltak bőven, adott kimerítő válaszok után feltöltekezve indulhattak haza, akik részt vettek ezen a remek estén.

Csütörtökön Fáy Dániel, térinformatikus, népi építész, az önkormányzat munkatársa tartott élménybeszámolót élete egyik legnagyobb teljesítményéről, a Kilimandzsáró megmászásáról. Ez a csöppet sem veszélytelen vállalkozás épp 20 évvel ezelőtt történt. A kalandos túra teljesen ismeretlen terepen zajlott egy kelet-európai számára, Afrika vadregényes, meghökkentő tájai és természeti jelenségei nagy kihívást jelentettek. A csoport, mellyel Dani indult, a végére teljesen lemorzsolódott, egyedül Dani érte el a csúcsot. Sok fizikai kihíváson ment keresztül, melyeket elsősorban mentálisan kellett kezelnie, a hite és elszántsága juttatta el a célig. Azt est különlegessége, hogy hagyományos diavetítővel nézhettük meg az utazás képeit, ami még misztikusabbá tette az estét. Köszönet jár érte, hogy megmutatta nekünk azt, ha az ember hisz, bármire képes.

Pénteken Ézsiás Vencel hagyományőrző huszárőrnagy, a Szűcs Mihály Huszárbandérium kapitánya, a Nemzeti Vágta arca tartott a huszárság mibenlétéről és a bandérium kalandos útjairól beszámolót. Ennek az estnek az ötletét az idén nyáron lebonyolított bad ischl-i Habsburg esküvőn való részvétel adta, aztán persze kikerekedett egy rendkívül mozgalmas, humoros, lélekemelő, bajtársias 20 év. Tavaszi hadjáratok, lovastúrák Magyarországon, majd más országbeli hagyományőrző csapatok segítségével Európa bebarangolása, hadijátékokon, szemléken, a Nemzeti Vágtán való részvétel izgalmai, fordulatos történetei, ezeket mind-mind meghallgathattuk. És egy csoda:a magyar huszárok még Amerikát is megjárták. Venci a történetek közben a magyar huszárság történelmét is felvázolta, a huszárkodás szépségeivel és nehézségeivel egyetemben. Rendkívül jó előadót hallhattunk ezen az estén, igazi élmény volt.