JászPortál- Könyvtári "Tudásdepó - Expressz" a Jászságban TIOP-1.2.3/08/01-2008-0035

A Jászságból 5 város és 2 község összefogásával 2008-ban konzorcium alakult a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program Könyvtári Szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – “Tudásdepó-Express” című pályázathoz (kódszám: TIOP-1.2.3-08/01), melynek a jászfényszarusi Városi Könyvtár is tagja. 2009 nyarán érkezett az örömhír, miszerint a konzorcium a megigényelt 70.000.000 forint támogatást 100%-ban elnyerte, így lehetővé válik a projekt megvalósulása.

Ezen projekt tehát azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a könyvtári szolgáltatások kilépjenek az intézmény falai közül, igazodjanak a 21. századi felhasználói igényekhez, a könyvtári rendszer korszerűen, EU-kompatibilis módon fejlődjön és jelentős paradigmaváltáson menjen keresztül. A program Szabó Jánosné, projektmenedzser, könyvtárigazgató beszámolójával folytatódott, amelyben részletesen megismertük a projekt egyes állomásait. Az előkészítésben, lebonyolításban 11 fő vesz részt, 43 olvasói, 18 könyvtárosi géppel gazdagodnak a résztvevő intézmények.

A projekt összértékéből könyvtárunk 4.065.465 Ft értékben részesül. A program befejezése 2010. június 30., eddig kell a projektekben előírtakat teljesíteni.

A pályázatból az alábbi dolgok kerültek beszerzésre: - TextLib integrált könyvtári rendszer, MAGic Professional szoftver gyengénlátóknak, akadálymentes katalógus, vonalkód és olvasószett, CorelDraw12SE

                                                                                    - 1 db könyvtáros és 4 db felhasználói számítógép és 1 db szervergép

                                                                                    - 1 db cimkenyomtató, 1 db szünetmentes áramforrás, 1 db projektor és vászon, 1 db A/4-es dokumentumkezelő rendszer, 1 db lézernyomtató, wifi router, switch hálózati csatoló, 5.1-es hangfal szett

Örömmel jelentjük, hogy 2010. február 8-ától már él a szolgáltatás, és 4 felhasználói géppel állunk az olvasók rendelkezésére. A könyvtár internet vonalát az Informatikai és Hírközlési Minisztérium a KözHáló Program keretében biztosítja, a Köznet használata ingyenes.