Petőfi Sándor Művelődési Ház és KÖNYVTÁR Jászfényszaru

Indulás az Eucharisztikus Kongresszusra-1938. május 28.

Dr. Farkas Kristóf Vince

80 évvel ezelőtt, 1938. május 25-29. között zajlott le a korabeli Magyarország egyik legnagyszerűbb, hatalmas ünnepi fénnyel Budapesten megrendezett eseménye a 34. Nemzetközi Eucharisztikus kongresszus, ami egyben Szent István király halálának 900. évfordulójáról is megemlékezett. A számos programból álló eseményen sorra került a Hősök terén ünnepi szentmisére, melyen több százezer fő vett részt, de kiemelkedő elemei voltak, az ünnepi körmenet, szentségimádás, amit Budapest díszkivilágítása is kiegészített. Az ünnepen részt vett Eugenio Pacelli pápai legátus (XII. Piusz néven 1939–1958 között római pápa)
Az eseményre Jászfényszaruról is többen utaztak. A fotón az indulásra váró jászfényszarui hölgyek csoportja látható. Középen a község tábláját Danassy Mária tanítónő tartja. A felvétel a jászfényszarui vasútállomás előtt készült, ami abban az időben repkénnyel volt befuttatva. A jó karban lévő épületen a Schmoll pasta (korabeli cipőpucoló) reklámtáblái is feltűnnek.
További érdekesség, hogy 2020. szeptember 13-20. között ismét Magyarország rendezheti az immár 52. Nemzetközi Eucharisztikus kongresszust.
Köszönjük Kókainé Ézsiás Ilonának, hogy a felvételt eljuttatta a könyvtárba. Aki felismer valakit a képen, kérjük a könyvtárban jelezze.