Országos Könyvtári Napok 2018. október 1-7.

Ebben az évben az Országos Könyvtári Napok három jelentős eseményhez kapcsolódik. Egyrészt 2018 Magyarországon a CSALÁDOK ÉVE. A könyvtárak eddig is számos hasznos családbarát szolgáltatással fordultak a lakosság felé. A Családok éve alkalmat ad arra is, hogy ezeket népszerűsítsék, együttműködő partnerek bevonásával hatékonyságát erősítsék. Az Országos Könyvtári Napok lehetőséget teremt új szolgáltatások bevezetésére, az év közben elindított családi könyvtári programok sajtónyilvános zárására, többgenerációs események tervezésére.

Az Európai Bizottság javaslatára 2018. A KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG EURÓPAI ÉVE. A döntést az Európai Parlament és a tagállami kormányok is elfogadták. A kezdeményezés célja, hogy minél többen fedezzék fel és ismerjék meg Európa kulturális örökségét. Az európai év szlogenje: „Örökségünk: a múlt és a jövő találkozása”.

Ebben az évben éppen negyedszázada, hogy megszületett a Nemzeti Kulturális Alap, amely 25 éve támogatja a hazai kultúra minden területét. 2018. szeptember 23 – október 17. között kerül sor arra a rendezvénysorozatra, amelynek keretében megemlékezünk erről a jeles évfordulóról. Mivel az Országos Könyvtári Napok éppen erre az időszakra esik, így teljes programsorozatunk kiemelt figyelmet fordít az NKA támogatásával elért legjelentősebb eredményeink bemutatására.

A hazai könyvtárak összehangolt működésének eredményeként 2017-ben 7249 programon 251 932 fő vett részt az ország 1878 településének 2229 intézményében.

2018-ban a Könyvtárak – közös tudás – közösségi hozzáférés programsorozatunk ezúttal is minden korosztályra kiterjed a legkisebb településektől a fővárosig. A hét tematikájának kialakításánál az egyes korosztályok életkori sajátosságai mellett a legaktuálisabb, sokak életére kiható témakörökre koncentráltunk:

Családbarát könyvtár

Tudásátadás – tudásegyesítés

Könyvtári kreatívok

Olvasó-sokk

Örökség és emlékezet