Miért szép az, mi régi? - Országos Könyvtári Napok programnap

Az Országos Könyvtári Napok ebben az évben a kulturális örökség témakörét is körüljárhatóvá teszik. Igazán kedvünkre volt ennek a hétnek a megszervezése.

A sorban első program a Kulturális kreatívok programnaphoz kapcsolódva egy vintage és retro régiségkereskedés bemutatása lesz. Vendégeink Cserkúti Ildikó és lánya, Viola. Előadásukon keresztül bemutatásra kerül, hogy milyen indíttatásból foglalkoznak régiségekkel. Megmutatják nekünk, hogy egy-egy régi tárgy, hogy illeszthető a mindennapjainkba. Milyen értéket képviselnek ezek a tárgyak, milyen történetük van ezeknek a tárgyaknak? Miért fontos a családi örökség? Miért fontos megőrizni a múlt és a jelen közötti folytonosságot, hogy segíthetnek nekünk ezek a tárgyak?
Az előadáson természetesen csecsebecsékkel is találkozhatunk.

Az előadásig ajánljuk keressék fel a Cydonia Vintage facebook oldalát!Jó nézelődést Kívánunk és várjuk Önöket 2018. október 2-án, kedden 17 órától!

https://www.facebook.com/CydoniaVintage/

vintage (ódon, régies, múltidéző) : Az 1920 és 1975 közötti öltözködési stílusok mindegyikét vintage-nek nevezhetjük. Főbb színei a púder- és cukorkaszínek, valamint a fekete és a fehér. Kedvelt anyagai a csipke, selyem , bársony, damaszt, szatén és a tüll. A második világháború után megjelennek a műanyagok, vagyis a szintetikus szálak, először a nejlon harisnya kerül be a divatba, majd az 1960-as évektől megkezdődik a műanyagok használata az öltözéktervezésben is.

Az textilek mintái eltérőek lehetnek, mivel az évek során rengeteg művészeti irányzat váltotta egymást.
A stílus jellemzői a régi, akár funkcióját vesztett bútorok és használati tárgyak újra felhasználása. Akár funkcióját veszett darabok is lehetnek ezek, mivel nem cél a rendeltetésszerű használat, sőt elvárás is a kreatív megoldások alkalmazása.

Anyaghasználata változatos. A romantikus vintage a természetes anyagokat részesíti előnyben, míg modernebb változata már kombinálja a régit a kortárs elemekkel.

Az újonnan készült berendezési tárgyak régiesítése egy különleges ága a vintage lakberendezésnek. E során a bútorok textúráját változtatják meg, régiesítik azokat, általában mechanikus úton, koptatással, csiszolással.

retro: 1960-as évektől 1990-es évekig tartó időszak