Jászfényszarun 50 éve ipartörténelmet írt a Kalapgyár – kiadványbemutató és kiállítás megnyitó

A Fény Napok és Fesztivál keretében 2019. augusztus 18-án vasárnap a Szent Erzsébet Közösségi Házban került sor a Kalapgyár történetét feldolgozó kiadvány bemutatójára és az ehhez kapcsolódó tárgytörténeti kiállítás megnyitójára.
A kiadvány nyomdába kerülését sok fáradságos munkaóra előzte meg, Turú István nyugalmazott gyáregységvezető évek óta írja, csiszolgatja a hajdanvolt gyár történetét, gyűjt minden hozzá kapcsolódó képi és szöveges dokumentumot. Ennek a folyamatnak a végeredménye a megjelent kiadvány, mely a történetiség mellett rengeteg fotóval illusztrálja a gyár históriáját.
A megnyitóig az újságot az augusztusi havilappal együtt minden jászfényszarui háztartás kézhez kapta.
A kiadványbemutatóhoz kapcsolódó kiállítás egy újságbéli felhívással indult útjára, ahol, mi könyvtárosok kerestük a megmaradt relikviákat, tárgyakat, termékeket, történeteket, melyek ehhez az időszakhoz kötődnek. A könyvtár már 10 éve rendezett egy hasonló kiállítást, mely a Múzeumok Éjszakája rendezvényen belül került megrendezésre: Volt egyszer egy Sajtüzem, Kalapgyár, Orion címmel.
Így már volt előzetes ismeretünk arról, hogy milyen tárgyakra számíthatunk. Az összegyűlt tárgyak mennyisége felülmúlta várakozásainkat. Rengeteg, mindenféle típusú kalapot, anyagmaradékot, bérszámívet, nyúlszőröket, törzsgárda kitüntetést kaptunk, hogy csak néhányat említsünk. A részünkre átadott tárgyak mellé történeteket is kaptunk, melyek jól mutatták, milyen jó közösség volt a gyári, és milyen kemény fizikai munkát végeztek az ott dolgozók, mégis milyen szívesen emlékezik vissza arra az időszakra mindenki.
Ez a jubileumi találkozó nem az első volt, időközönként ugyanis szoktak találkozni az egykori kollégák. A mostani azonban rekordot döntött, igazi nosztalgia rendezvény volt, a Szent Erzsébet Közösségi Ház földszinti terme és aulája zsúfolásig megtelt ünnepi hangulattal, nevetéssel, rég nem látott ismerősökkel.
A bemutató rendezvényt Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester asszony nyitotta meg, aki egykoron szintén a gyár dolgozója volt. Örömét fejezte ki, hogy újra együtt a csapat. Ő hálás szívvel és örömmel emlékezik vissza azokra az időkre. Majd Turú István beszélt röviden az írás körülményeiről, felidézte a kezdeteket, a kalapgyár főépületének az építését, a kalapkészítés munkafolyamait, a termelés bővülését és a közösségi életet, amit a gyár teremtett. Sugár Istvánné a kiadvány gondozásáról, nyomdába kerüléséről beszélt, megköszönve a közreműködők segítségét. Az összejövetel dr. Nagy László nyugalmazott gyárigazgató visszaemlékezésével folytatódott, melybe szó volt a helyi ipar akkori jelentőségéről, mely megállította az elvándorlást és gyarapította Jászfényszarut. Beszélt az exporttevékenységről, mely Európa és világszerte öregbítette a kalapgyár és Magyarország hírnevét, a kalapok ugyanis egészen az USÁ-ig, Nigériáig eljutottak.
A megnyitó után a kiállítás megtekintésére volt lehetőség, ahol jóízű, baráti beszélgetések alakultak ki. A kiállítás alapkoncepciója az akkori hangulat megidézése, a rendelkezésre bocsájtott összes tárgy bemutatása volt, kerülve a kiadványban már szereplő adatok sokaságát, előtérbe helyezve a produktumokat. Az anyaggyűjtés során több mint 300 fotó is bescannelésre került, melyek a kiállítás után a könyvtári archívum részei leszek. Ezeket a képeket a kiállításon folyamatos vetítéssel mutatjuk meg az érdeklődőknek.
A jubileumi találkozó hivatalos része egy kellemes estebéddel folytatódott a Régi Kaszinó Étteremben. A retró nap zárásaként pedig az Apostol zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt.
A kiállításhoz nyújtott segítséget köszönjük a hivatali dolgozóknak, különösen Péter Zsuzsannának, akik a hozzájuk beérkező tárgyakat átvette, dokumentálta.
Köszönjük a tárgyi adományokat, történeteket az alábbi személyeknek, szervezeteknek:
Bali Gáborné, Borbély István és Magdolna, Csépány Miklósné, Dobák János, Dobák Sándorné, Dobos Istvánné, Fábián Gyuláné, dr. Farkas Kristóf Vince, GAMESZ, Görbe Jánosné, Győri János Bertalan, Hajcsik Imréné, Jarábik Dezsőné, Kiss Sándorné, Kovács Sándor, Kun Józsefné, Liziczai Józsefné , Magyar Lászlóné, Maróti Istvánné, Márkus Antalné, Nagy Ildikó, Nagy László, Nagyné Faragó Mária, Nagyné Kiss Mária, Penczner Lászlóné, Rusainé Piliskó Mária, Sárközi Jánosné, Sibak Sándorné, Szabó Mónika, Telek Sándorné, Tóth Tibor-Városi Értéktár, Tősér Mátyásné, Túsor Jánosné , Turú István.
A kiállítás a megnyitó után egy hónapig megtekinthető, a megtekintéshez előzetes bejelentkezés szükséges a 422-137 vagy a 422-265-ös telefonszámon.

https://www.szoljon.hu/galeria/50-eves-kalapgyari-talalkozo-jaszfenyszar...

https://www.facebook.com/pg/konyvtar.fenyszaru/photos/?tab=album&album_i...