Honnan jöttünk, merre tartunk? Jász öntudat a XXI. században - A Rubicon folyóirat Jászok és kunok különszámának bemutató előadása

Minden jász identitású embert örömmel töltött el a tavaly megjelent Rubicon tematikus lapszám. Intézményünk is felkérést kapott, hogy helyben is népszerűsítse az újságot.
A közelgő XXIV. Jász Világtalálkozó egyik felvezető eseményeként került megrendezésre az előadás.
2018. április 20-án 17 órára hívtuk az érdeklődőket. A rendezvény moderátora Nagyné Kiss Mária, FÉBE alelnök, a Jászok Egyesületének volt ügyvivője volt. A hallgatóság figyelmébe ajánlotta az előadást, utalt arra, hogy az itt elhangzó információk nagy-nagy segítségünkre lehetnek majd a találkozó alatt abban, hogy az idelátogatóknak biztonsággal be tudjuk mutatni a településünket, a jászok hagyományait, történelmét.
Ezután Bordásné Kovács Katalin intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket és méltatta az előadókat, beszélve az idei jász világtalálkozó előkészületeiről, programjairól.
Dr. Dobos László a nagy múltú Jászok Egyesületének ügyvezető elnöke vezette fel az estet. Bemutatva a lapszám keletkezési történetét, az éveken át tartó aprólékos egyeztetést, mely során az újság elnyerte végső formáját. A lapszám szponzora az OTP Bank volt. Az hogy, mi került végül az újságba, Rácz Árpád főszerkesztő döntötte. A Rubicon folyóirat tartalmában és kivitelében is vezető szerepet tölt be a történelmi lapok között, így komoly fegyvertény a Jászok és kunok címet viselő lapszám. Büszkék lehetünk rá! 81 oldalon, 13 szerzőtől olyan cikkek, tanulmányok jelentek meg, melyek csak itt olvashatók, több mint száz fotóval egészítve ki a szöveget.
Dr. Farkas Kristóf Vince fényszarusi történész, helytörténeti kutató 2 cikke is szerepel a folyóiratban, így az újságot szakmai szempontól ő tárta elénk. Rutinos előadóként, figyelve a hallgatóságára is kiválóan megszerkesztett előadásában az összes jász témájú cikkről beszélt. Vetített képes előadásában történelmi áttekintést adott a jászokról szimbólumaink mentén, beszélve a legendákról, mondákról megerősítette a hivatalos szakmai álláspontokat. Így esett szó a szarmata sánc árok-rendszerről, a Csörsz-árokról, az alánokról, a jász nyelvemlékről, a Lehel-kürtről (Jászkürt), a Bedekovich- térképekről, a privilegiális ládáról, a történelmi zászlókról, a jász huszárokról, a Jász megye tervezetéről, XX. századi érdekességekről és a kunokról.
Az előadás kérdésekkel és beszélgetéssel zárult, valamint lehetőség volt kedvezményes áron vásárolni a Rubicon folyóiratból és a Jászok Egyesülete kiadványaiból.
Aki a cikk olvasása után kedvet kapott a lapszám elolvasásához az a könyvtárban megteheti, illetve van meg is vásárolhatja 695,-forintos áron.

Az előadáson készült képek:
https://www.facebook.com/pg/konyvtar.fenyszaru/photos/?tab=album&album_i...