Francia nap

Bonjour, mon ami! – Francia nap a könyvtárban
Tematikus napjaink sorába előkelő helyet foglal el a tavaszi Francia nap. Az őszi Angol nap nagy-nagy sikerén felbuzdulva a bohókás, becsapós április végét választottuk időpontnak a Francia naphoz. Kicsit másként terveztük, mint az eddigieket, de odafigyeltünk arra is, hogy a visszajelzésekben a résztvevők mit tartottak kiemelkedőnek, kihagyhatatlannak.
Eddigi tematikus napjaink közül ez sikerült leginkább könyvesre, annak ellenére, hogy sokáig törtük a fejünket azon, vajon melyik francia irodalmi művet válasszuk, mi az, amit mindenki olvas vagy olvasott. Így döntöttünk végül a klasszikusok mellett, melyeket ha nem is vagy régen olvastunk, akkor is vannak róluk emlékképeink. Újításként azonban könyvajánlót is kértünk belépőnek, ki mit olvasott mostanában, vagy mi volt az, ami örök élmény maradt a francia irodalomból? Így esett a választás például A kis hercegre(Le Petit Prince) Antoine de Saint-Exupéry-től, Henri Charrière A pillangójára, Pierre La Mure Moulin Rouge-ra, Roger Vadim Szerelmem Bardot, Deneuve, Fonda önéletrajzi regényére, Bali István Francia szemmel című kötetére, Helen Pollard A kis francia panziójára, Coco Chanel életrajzi kötetére vagy számos Maigret történetre és még sorolhatnám. A délután ezúttal is kvízzel indult, el már kihagyhatatlan momentum. Franciaország nagyjai, politikusok, színészek, szentek, festők, zeneszerzők valamint ételek, tárgyak, fogalmak kitalálása volt a feladat. Ismét csapatokban gondolkodtunk és ezzel a feladattal is zsetonokat lehetett gyűjteni a csapatnak. A kvíz után egy kis ejtőzés következett: francia ételek, italok kóstolása. Volt 3 féle májpástétom: szilvás, áfonyás, szarvasgombás, volt bagett, vaj, 4 féle sajt, dijoni és áfonyás mustár, 3 féle bor ( pinot gris, chardonnay, bordeaux-i), ezen kívül ízesitett limonádét is kóstolhattunk rózsa, ibolya, áfonya ízekben. Édesség gyanánt szamóca és fügelekvár dukált, valamint a sok kedves résztvevő által készített sütemények: madeline, tarte tatin ( a klasszikus almatorta) vanília fagylalttal, croissant. Isteni finomak voltak!
Az ejtőzés után az előadások következtek. Nagyné Kiss Mária tartott fényképes beszámolót többszöri franciaországi látogatásáról, kiemelve a legemlékezetesebbeket, ahol a francia gasztronómia fellegvárait látogatták meg. Megyénk három francia - Dordogne, Pas-de-Calais és Somme - megyével is hivatalos testvérmegyei kapcsolatban van. Az utazások, partneri kapcsolatok kitalálója, motorja Bali István, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzati Hivatal nyugalmazott külügyi szakreferense, aki a Francia Becsületrend kitüntetettje. Az előadó Agraria-Apure Egyesület és a Megyei Népfőiskolai Társasággal közösen megálmodott programok résztvevőjeként járt kinn, vidékfejlesztő program keretében volt szakmai kapcsolat a francia megyékkel.
Második előadásunk a francia parfüm történetéről szólt, jómagam előadásában. Az anyag nagyok sokrétő mivolta miatt egy rövid parfüm történet és a XX. századot meghatározó parfümgyárak és termékek kerültek szóba. Lehetett szaglászni a parfümmintákat, az alapanyagok közül néhányat ( neroli, tömjén, cédrus, levendula, gyöngyvirág stb.) és számos divattervező ( pl. Yves Saint Laurent, Coco Chanel) életrajzi könyve is ajánlásra került. Az előadói blokkot egy játék zárta, a szókitaláló. Francia jövevényszavainkat kellett zsetonért cserébe kitalálni egy-egy körülírásból.
Időközben megérkezett a meglepetés vendég is: Kovács Zsigmond karikatúrista, aki 5 szerencsés résztvevőt rajzolt le a délután folyamán, ezt sorsolással döntöttük el. További ajándék volt még 5 fő számára egy polaroid fotó.
A könyvtár erre a napra is igyekezett stílusosan kinézni. Összegyűjtöttünk mindent, ami francia. Volt lehetőség például a tricolor előtt fényképezkedni kölönböző franciás kellékekkel. Kiplakátoltuk a francia történelem nagyjait, az építészet sarokköveit, a legnagyobb sztárokat, filmplakátokat, volt egy sarok francia kávézó hangulatban.
Mire beesteledett, arra lettünk figyelmesek, hogy nagy kacagások közepette jóízű beszélgetések alakultak ki. Az est hátralévő részében játszottunk, immár csapatokban. 3 francia klasszikusból idéztünk, a feladat az volt, hogy akár tippeléssel, ki kellett találni, hogy az idézett sorokat ki mondta kinek? Könnyítés képpen a szereplők neveit felírtuk lapokra, ezt mindenki láthatta, téteket zsetonnal kellett megtenni a kiválasztott névre helyezve. A játék vége a legnehezebb idézettel és all innel zárult. A Zöld csapat nyerte a versenyt: Reichenbergerné Földvári Anita, Fűtő Krisztina, Bujákiné Szabó Anita és Berze János. Ezúton is gratulálunk nekik!
Az eredményhirdetéssel az est hivatalosan lezárult, azonban egyéni feladatokra még volt lehetőség. Könyvet kellett keresni a polcokon, megadott paraméterek alapján apró ajándékokért cserébe.
Aki akart, még maradhatott beszélgetni. Végül este 10 órakor, extra jókedvűen a maradék pástétomokat és almatortát elfogyasztva értünk haza.
Au revoire! Viva la France! Találkozunk a következő tematikus napon! Hogy melyik ország lesz a téma? Figyeljék a honlapunkat : www.jaszfenykonyvtar.hu; a facebook és instagram oldalunkat:@konyvtar.fenyszaru, hamarosan kiderül.

https://www.facebook.com/pg/konyvtar.fenyszaru/photos/?tab=album&album_i...

https://www.facebook.com/pg/konyvtar.fenyszaru/photos/?tab=album&album_i...